Refugiații ucraineni de la Suceava au marcat miercuri, 24 august 2022, Ziua Independenței Ucrainei, printr-un eveniment organizat de Asociația Institutul Bucovina, în semn de solidaritate cu cei de peste graniță. Asociația Institutul Bucovinași grupul de părinți ucraineni beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de Urgențe Sociale Suceavaau participat la o acțiune desfășurată în semn de solidaritate cu victimele conflictului din Ucraina.
Acțiunea a avut loc în contextul Zilei Independenței Ucrainei, care în acest an marchează 31 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică.
În deschiderea evenimentului, organizatorii au depus un coș cu flori albastre și galbene la monumentul „Bucovina Înaripată” din municipiul Suceava, urmat de un moment de reculegere, în semn de respect pentru victimele războiului din Ucraina. Acțiunea a reunit peste 100 de participanți, reprezentanți din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a Inspectoratului pentru Situații de Urgența „Bucovina" al județului Suceava, a Instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava, a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a Instituției Prefectului – Județul Suceava și a Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
· Moment cultural prezentat de copiii ucraineni
Cei aproximativ 50 de copii prezenți au organizat un moment cultural, prin expunerea lucrărilor de pictură/desen, realizate în cadrul activităților pregătite de către Asociația Institutul Bucovina și Salvați Copiii – Filiala Suceava.
Expoziția a fost prezentată cu sprijinul maestrului caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, voluntar și colaborator al asociației, care i-a îndrumat pe copii în dezvoltarea laturii artistice, pe parcursul activităților de tip „after school”.
Partea festivă a evenimentului a constat în intonarea imnului național al Ucrainei, recitarea unor poezii reprezentative de către copii, interpretarea unor cântece acompaniate de chitară, organizarea unor flashmob-uri și a ceremoniei „lanțurile vii” (împreunarea mâinilor
în cadrul unei cerc, pentru a simboliza unirea) și, în cele din urmă, lansarea de baloane cu heliu în culorile albastru și galben.
· În semn de mulțumire
Reprezentanții grupului de mame refugiate din Ucraina (aflate la Suceava) au adresat cuvinte de mulțumire organizațiilor care le-au oferit îndrumare încă de la începutul războiului:Salvați Copiii, Uniunea Ucrainenilor din România, Crucea Roșie Română, UNHCR și Serviciul de Ajutor Maltez din România, fiecare contribuind prin asigurarea suportului material sau servicii care au facilitat derularea în condiții optime a evenimentului.
· 450 de beneficiari ai Centrului de Urgențe Sociale Suceava
Asociația Institutul Bucovina este o organizație neguvernamentală din Suceava, înființată în anul 2011, al cărei scop îl reprezintă sprijinirea dezvoltării durabile a comunităților dezavantajate din România, Ucraina și Republica Moldova.
În luna martie 2022, în contextul izbucnirii conflictului din Ucraina, asociația a lansat Centrul de Urgențe Sociale Suceava, inițiativă care are drept obiectiv sprijinirea refugiaților ucraineni pentru depășirea situației de vulnerabilitate în care se află. Astfel, până în prezent, peste 450 de beneficiari, dintre care mai mult de 230 de copii, au beneficiat de serviciile suport oferite de centru. Pentru această cauză, Asociația Institutul Bucovina lucrează în parteneriat cu FONSS și HEKS EPER, sprijinul financiar fiind posibil prin implicarea NCA și UNHCR.
Cele mai recente noutăți pot fi consultate pe pagina de Facebook Centrul de Urgente Sociale Suceava. Din partea Asociației Institutul Bucovina, persoana de contact este Zagan Alina Andreea, asistent social, tel: 0230.524.128, e-mail: suport.ua@bucovinainstitute.org.
Informații suplimentare despre proiectele și acțiunile pe care le are asociația în desfășurare se regăsesc atât pe pagina de Facebook Organizația Institutul Bucovina, cât și pe website-ul www.bucovinainstitute.org.
Comentarii