Lucrările de consolidare, restaurare, reabilitare și dotare a Palatului Administrativ, în care își au sediul Consiliul Județean și Prefectura Suceava, pot începe. În prezența premierului României, Nicolae Ciucă, a fost semnat, miercuri, la Suceava, contractul de execuție între Compania Națională de Investiții, finanțatoarea lucrărilor, și asocierea de firme care a câștigat licitația - General Construct, Loial Impex și Polar Design SRL.

Valoarea contractului este de 62,5 milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a mulțumit premierului, conducerii CNI și a Ministerului Dezvoltării pentru că au acordat finanțare pentru restaurarea unui monument istoric de referință pentru județul Suceava,  construit în 1903, de primarul de atunci al Sucevei, Franz cavaler Des Loges. Durata de realizare a investiției este de 22 luni, din care patru luni este proiectarea și 18 luni execuția lucrărilor.

Premierul Ciucă a declarat că își dorește foarte mult ca proiectele finanțate de Guvern, semnate miercuri, să fie duse la capăt la termenul asumat prin contract, cu atât mai mult cu cât finanțarea este asigurată și nu există nici un motiv de întârziere. „Pentru mine este important să particip la această activitate (n.r. de semnare de contracte de execuție), dar m-aș bucura să particip la inaugurarea acestor obiective”, a punctat prim-ministrul.

 

Palatul Administrativ din Suceava a fost grav afectat de un incendiu izbucnit în luna martie a anului 2020. Lucrările care sunt necesare pentru refacerea după incendiu sunt de desfaceri pentru înlăturarea părților afectate, lucrări de consolidare a structurii de rezistență la nivelul planșeelor din lemn, al peretelui fronton, al coșurilor de fum și refacerea planșeului de lemn peste nivelul 2 cu un planșeu din beton armat, lucrări de refacere la nivelul acoperișului cu o șarpantă din structură metalică și învelitoare din țiglă ceramică, lucrări de finisaje interioare şi exterioare, refacerea tuturor instalațiilor electrice de curenți tari şi curenți slabi, sanitare și termice. Proiectul include și restaurarea componentelor artistice ale turnului cu ceas (mecanismul, elementele metalice și învelitoarea), iar acesta va conține pe fațada principală, pe lângă elemente decorative identificate în arhive, și Stema Bucovinei.

Tot miercuri a fost semnat și proiectul de execuție a unui complex format din trei bazine de înot la Vatra Dornei: un bazin de 13,5 m x 25 m, unul de 10 m x 11 m și un bazin pentru copii. Valoarea contractului este de 9 milioane de euro. Deși premierul va merge joi la Vatra Dornei, proiectul a fost semnat la Suceava, la eveniment fiind prezent și primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș.