Polițiștii suceveni au acționat, la începutul acestei săptămâni, în cadrul acțiunii ”Scutul Pădurii”, fiind efectuate controale atât în trafic, cât și la unități economice de profil. În doar două zile, luni și marți, au fost confiscați peste 50 mc material lemnos de proveniență ilicită, în valoare de aproximativ 25.000 de lei.

Cea mai mare captură s-a făcut de la un depozit de material lemnos din Brodina de Sus – Izvoarele Sucevei. 

Luni, 22 august, polițiștii de la Secția Rurală Pojorâta au descins în control la o societate cu profil material lemnos din satul Brodina, comuna Izvoarele Sucevei. După analizarea stocurilor din aplicația SUMAL 2.0 și efectuarea activității de inventariere s-au constatat diferențe. A urmat inventarierea întregii cantități de lemn, ocazie cu care a rezultat o cantitate mare pentru care nu existau documente de proveniență.

În total, a rezultat cantitatea de peste 45 mc material lemnos deținută ilegal, în valoare de aproape 17.000 de lei. Polițiștii au mai constatat în teren că depozitul nu este delimitat și împrejmuit. Pe lângă lemnul confiscat a fost aplicată și o amendă de 15.000 lei.

A doua zi, pe 23 august, polițiștii de la Secția Rurală 15 Vatra Dornei au descins și ei la un control pe raza comunei Panaci, unde funcționează o instalaţie pentru debitarea materialului lemnos.

În urma controlului efectuat împreună cu lucrătorii silvici s-a constatat faptul că pentru cantitatea de 5,2 mc cherestea rășinoase, în valoare totală de aproximativ 4500 de lei, administratorul societății  nu deţinea documente legale de provenienţă.

Cantitatea de lemn a fost confiscată și s-a aplicat o amendă de 5.000 de lei.

La capitolul controale trafic, în dimineața zilei de 23 august, în jur de 8.50, o patrulă de la Secția Rurală Adâncata a oprit, pe DJ 208B, pe raza satului Hănțești, o autoutilitară care transporta cherestea rășinoase, condusă de un șofer în vârstă de 26 de ani, din Frătăuții Noi. Șoferul nu avea acte pe lemn.

Autoutilitara a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Adâncata, unde lucrătorii silvici au constatat că aceasta transporta o cantitate de 4,58 metri cubi cherestea rășinoase, în valoare de aproape 5.000 de lei, fără acte de proveniență. Evident, întreaga cantitate a fost confiscată.

În fine, tot în baza planului de acțiune privind combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, tot pe 23 august, patrula din cadrul Secției Rurale Adâncata a mai depistat, pe raza satului Adâncata, o autoutilitară condusă de un șofer în vârstă de 47 ani, din comuna Frătăuții Noi, care transporta tot cherestea rășinoase, și tot fără a deține documente justificative de transport. În acest caz a fost vorba de o cantitate mai mică, 1,8 metri cubi cherestea rășinoase în valoare de peste 1500 de lei.