Asociația Club Sportiv Bucovina Fishing a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda de Mediu pentru că ar fi încălcat regulile impuse în cadrul unei competiții de pescuit organizate într-o arie naturală protejată.

Mai exact, aceștia ar fi folosit ambarcațiuni cu motor în interiorul sitului protejat, deși li s-a adus la cunoștință că acest lucru nu este permis pe suprafața Acumulării Rogojești (râul Siret), în zona Sitului Natura 2000 “Acumulările Rogojești-Bucecea”, locul de desfășurare al competiției.

Evenimentul s-a desfășurat în weekendul 20-21 august.

„Pentru desfășurarea competiției de pescuit recreativ-sportiv, organizatorul acesteia a solicitat și obținut acordul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Suceava, prin care s-au impus însă o serie de condiții și restricții în concordanță cu Planul de management și Regulamentul ariei naturale protejate ROSPA0110, printre care: interzicerea circulației ambarcațiunilor cu motor în interiorul sitului, interzicerea pescuitului sportiv din și cu barcă, precum și interzicerea campării în afara locurilor avizate de custodele sitului”, au transmis cei de la Garda de Mediu Suceava.

Cu ocazia verificărilor în teren efectuate de către comisari din cadrul Gărzii de Mediu Suceava și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Suceava, s-a constatat că în cadrul competiției au participat 36 echipe, activitățile specifice de pescuit recreativ-sportiv realizându-se în sistemul “prindere și eliberare imediată”, din ambarcațiuni cu motor electric și/ sau cu vâsle, întreaga zonă de pescuit fiind balizată, amplasată spre centrul acumulării, la distanțe semnificative de zonele ocupate cu stufăriș specifice cuibăritului păsărilor (situl ROSPA0110 “Acumulările Rogojesti-Bucecea” reprezintă o arie specială de protecție avi-faunistică).

„Întrucât sunt interzise activitățile de pescuit din ambarcațiune și camparea, Asociația Club Sportiv Bucovina Fishing a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 lei, în baza prevederilor O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate”, mai notează Garda de Mediu.

Ulterior, în toată zona aferentă organizării concursului de pescuit sportiv s-au amplasat recipienți și saci destinați colectării deșeurilor generate (inclusiv pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile), cu sprijinul reprezentantului operatorului de salubrizare autorizat ROTMAC-ECO S.R.L. Marginea (care a participat și la competiție).