De la jumătatea lunii viitoare, între municipiul Suceava și Aeroportul “Ștefan cel Mare”, din Salcea, va circula non-stop, zi și noapte, un autobuz TPL, pe o linie nou înființată, nr. 8.

Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Local din 23 noiembrie, la inițiativa primarului Ion Lungu și a viceprimarului Lucian Harșovschi.

“Solicitarea de introducere a acestui traseu a venit din mai multe părți. Până acum era un traseu, 171, în subordinea CJ, acordat unui operator privat, dar nu prea funcționau bine lucrurile... Între timp operatorul a și renunțat la licență.

Din 15 decembrie vom înființa traseul nr. 8, spre Aeroport, care va pleca din Gara Burdujeni din oră în oră, la fix, 24 de ore din 24. La întoarcere, tot timpul, la și jumătate, va pleca de la Aeroport”, a explicat Lucian Harșovschi.

În timpul zilei traseul autobuzului cu nr. 8 este între Aeroport și Gara Burdujeni, unde va și intra în parcare, dar noaptea va avea un circuit extins, încât ajunge până în Obcini.

Prețul unui bilet de călătorie, valabil 100 de minute, inclusiv în municipiul Suceava, va fi de 10 lei.

„Mulți au spus că e prețul prea mare, dar noi trebuie să avem și o eficiență a costurilor la acest traseu care este asigurat non-stop, indiferent dacă are sau nu clienți din oră în oră, pe o distanță de 37 de kilometri.

Dacă vor să meargă la Aeroport cu 10 lei, au cu ce, nu e 50-60 de lei, ca la taxiuri. În același preț, de 10 lei, coboară la Orizont și urcă în care mijloc de transport TPL vor, către direcția dorită. Schimbarea mijlocului de transport poate fi făcută în interval de 100 de minute, chiar dacă e ambuteiaj, tot se încadrează”, a adăugat Lucian Harșovschi.

Un element de noutate introdus și anunțat în premieră de către viceprimar este modificarea acestui traseu pe timp de noapte, când nu există posibilitatea de transfer la altă cursă.

“Noaptea, autobuzul de pe linia 8 va circula pe un traseu care acoperă întreg municipiul Suceava la artera principală și cu ocazia asta vom avea și transport de noapte în municipiu.

Este un pas important pentru Aeroport și transportul public de călători, pentru că sunt solicitări tot mai multe în acest sens, iar în acest preț de 10 lei călătorii vor putea schimba 2-3 mijloace de transport, pentru a ajunge unde au nevoie, fără a plăti ceva în plus”, consideră viceprimarul Sucevei.

Prețul unui abonament lunar, nominal, este de 120 de lei, iar pentru abonamentul nenominal, care poate fi luat de companii sau instituțiile din acea zonă, pentru a fi dat mai multor angajați, este de 150 de lei.

Abonamentele respective sunt valabile și pe raza municipiului Suceava.