Spitalele din județ vor fi verificate, începând de săptămâna viitoare, în legătură cu situația aprovizionării cu medicamente, după ce un pacient care a fost internat în luna octombrie în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava i-a sesizat directoarei Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Larisa Blanari, că a fost trimis să-și cumpere medicamentele necesare de la farmacie.

Larisa Blanari a afirmat că în cadrul controalelor inspectorii CAS vor sta de vorbă atât cu pacienții internați, cât și cu personalul medical pentru a vedea dacă există goluri de aprovizionare. Directoarea CAS a spus că i se pare incorect ca pacienții spitalizați care au asigurare medicală să fie trimiși să-și cumpere medicamentele. „Am primit informații că a devenit o practică, să fie pacienții puși să-și cumpere medicamentele. Vrem discuții constructive, nu o acțiune heirupistă, cu aceste controale ”, a declarat Larisa Blanari.

De cealaltă parte, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că medicii au instrucțiuni foarte clare în legătură cu tratamentul bolnavilor internați. „Am interzis să se dea rețete bolnavilor pe durata internării și nu voi tolera ca bolnavul să fie trimis să-și cumpere medicamente când este spitalizat. La toate medicamentele există înlocuitori, deci pacientul nu are de ce să fie trimis la farmacie. Nu sunt probleme serioase cu aprovizionarea cu medicamente a spitalului”, a afirmat dr. Calancea.

Managerul a spus că este posibil să apară „sincope de 2-3 zile” în aprovizionarea cu unele medicamente, dar atâta timp există înlocuitor, medicul are datoria să-l prescrie, nicidecum să trimită bolnavul să cumpere un anume produs. Dr. Calancea a mai spus că politica de aprovizionare a spitalului este de a cumpăra medicamentele pe care le solicită medicii din secții, indiferent de preț, atâta timp cât aceștia își justifică cererea și Comisia Medicamentului aprobă.