25 noiembrie marchează, în fiecare an, Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii și debutul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii”.

Aceste zile sunt momente de reflecție pentru ceea ce înseamnă învățarea și trăirea drepturilor și obligațiilor, precum și asumarea rolului de cetățean într-o societate democratică.

Campania este realizată în cadrul parteneriatului activ dintreAsociația SEVA, Comisia județeană pentru Egalitate de Șanse, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”Suceava și Asociația ELSA Suceava.

 

A XII-a ediție a Campaniei DAR

 

Conferința de deschidere a celei de-a XII-a ediții a Campaniei 16 Zile de Activism împotriva Violenței și Respectarea Demnității, denumită DAR (Dăruiește Ajută Respectă)a avut loc în data de 23 noiembrie 2022, în sala Auditorium Joseph Schmidt – Corp F USV Suceava.

Moderator al evenimentului, Angela Zarojanu, manager al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, a adresat cuvântul de deschidere al Conferinței D.A.R. și a încurajat persoanele participante la conferință să pună întrebări și să lanseze teme de discuții.

Astfel, cele peste 200 persoane prezente la eveniment, dintre care au făcut parte consilieri locali și județeni, directori de instituții, directori ai școlilor sucevene, și-au manifestat interesul și reala preocupare în combaterea violenței domestice.

“Conferința de deschidere a campaniei și-a atins scopul. S-a pus un accent deosebit pe parteneriatul activ între instituțiile publice și societatea civilă și pe importanța programelor derulate în comunitate pentru sprijinul persoanelor supuse violențelor de orice fel. S-a evidențiat că totul se rezumă la educație, aici trebuie insistat pentru a avea rezultate.

Și teatrul are o misiune importantă. Teatrul este un instrument de dezvoltare a competențelor sociale și civice, provoacă publicul și în special pe cei tineri să vadă lucrurile dintr-o perspectivă corectă și găsește calea de a ieși mai ușor din unele situații dificile din viața reală”, a spus managerul IMMSV,  Angela Zarojanu.

 

Pe parcursul evenimentului au susținut alocuțiuni și au răspuns întrebărilor ridicate de cei prezenți la eveniment:

- Ionuț Adomniței – Președinte COJES Suceava - a dat startul discuțiilor și a dezbătut tema „O voce comună către o lume fără violență”;

- Cristina Forminte - vicepreședinte ELSAa expus rolul organizației în societatea civilă;

- Ileana Iacob – Comisar de poliție IPJ Suceava, a răspuns întrebărilor legate de „Violența intrafamilială, tendințe în manifestări la nivelul județului Suceava” și adiscutat despre mecanismele legislative actualizate în prevenirea și combaterea violenței domestic;

- Anca Nicoară - Șef Serviciu Probațiune de pe lângă Tribunalul Suceava a dezbătut ca temă de discuții „Abordarea integrată a agresorilor familiali aflați în evidențele serviciului de probațiune”;

- Mirela Todirese (avocat) a prezentat cazuri concrete de „Violența în familie: conștientizare, educare,  prevenire”;

- Nicoleta Daneliuc - Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, a prezentat campania„19 zile de prevenire a abuzurilor asupra copiilor și tinerilor”;

- Doina Fântânariu, psiholog la Fundația Sensiblu, a încheiat seria alocuțiunilor cu discuții legate de „Intervenție psihosocială în cazul solicitanților de azil supraviețuitori ai violenței sexuale și de gen”.

Partenerii implicați în acest proiect susțin eforturile tuturor instituțiilor publice locale, cât și ale ONG-urilor în integrarea socială a diverselor categorii sociale expuse riscului de marginalizare, în prevenirea comportamentelor agresive manifestate asupra femeilor și nu în ultimul rând, promovarea egalității de șanse și non discriminarea în viața comunității sucevene.

Bilete gratuite la teatru, la spectacolele pe tema abuzurilor

 

În acest context, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava facilitează accesul gratuit la spectacole care dezbat și incriminează tema abuzurilor de orice fel.

Astfel, în data de 23 noiembrie a oferit 50 de bilete pentru studenții suceveni la spectacolul  H.A.H. – Hidden Abuse Holdings, regia Botond Nagy, un spectacol dedicat luptei împotriva tuturor formelor de abuz.

În data de 29 noiembrieTMMSV va acorda 30 de bilete pentru studenții suceveni la spectacolul SCLAVI, regia Cosmin Panaite, un spectacol dedicat luptei împotriva traficului de persoane.

Tot în cadrul Campaniei D.A.R. se vor desfășura, în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, campania de informare și conștientizare asupra violenței domestice „Cere AJUTOR!”, activități de informare stradală, dar și diverse  activități și workshopuri cu elevi din cadrul liceelor sucevene.