Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a anunțat că marele câștigător al României în cadrul competiției „Best Tourism Villages” este comuna sibiană Rășinari și a ținut să felicite comunele Ciocănești din județul Suceava și Biertan (Sibiu) pentru că au ajuns în finala acestei competiții. Constantin Daniel Cadariu a spus că satul Rășinari a fost selectat, conform regulamentului, de către specialiștii Consiliului Consultativ al Organizației Mondiale a Turismului, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de țări.

„Rășinari este, începând de astăzi, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume! Nu o spunem noi, ci specialiștii Organizației Mondiale a Turismului, care i-au oferit această recunoaștere în cadrul competiției «Best Tourism Villages». Distincția ne onorează, ca țară, și reprezintă încă o dovadă a potențialului extraordinar pe care îl are România turistică. Doresc să felicit administrația locală a satului Rășinari, precum și pe locuitorii săi, pentru felul în care au ales să valorifice bogăția culturală și naturală a zonei, dar și pentru angajamentul dedicat sustenabilității – criterii care, de altfel, au contribuit la câștigarea acestui titlu, pe plan internațional”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

El a arătat că Rășinari, odată cu obținerea titlului de „Best Tourism Village”, devine membru al rețelei OMT, creată pentru a facilita schimbul de informații, experiențe și de bune practici între satele care dețin aceeași distincție, dar și cu cele incluse în Programul Upgrade, respectiv satele care au ajuns în etapa mondială a concursului, dar nu au îndeplinit toate criteriile pentru a fi selectate. Cadariu a explicat că la baza selectării câștigătorilor au stat următoarele criterii: resursele culturale și naturale din destinație, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, socială și a mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanță și prioritizarea turismului, infrastructura și conectivitatea, sănătatea, siguranța și securitatea, precum și fotografiile și videoclipurile de prezentare.

„Nu în ultimul rând, aș dori să felicit și satul Ciocănești, din județul Suceava, precum și Biertan, din județul Sibiu! Ambele localități au ajuns în etapa mondială a concursului, împreună cu Rășinari, arătând lumii întregi că pot fi ambasadori de succes ai țării noastre. Noi le vom fi alături în continuare, prin promovarea «Rutei satelor tradiționale turistice din România», din care fac parte împreună cu satele care s-au înscris în cadrul etapei naționale: Costești, județul Vâlcea, Eibenthal, județul Mehedinți, și Râu Sadului, județul Sibiu. Sper ca acest nou produs să atragă și alte destinații tradiționale românești, ruta fiind în continuare deschisă pentru cei care doresc să facă parte din ea”, a mai spus Constantin-Daniel Cadariu. El a amintit că în prima etapă a concursului, derulată pe plan național, 6 sate s-au înscris în competiție, pentru a obține titlul „Best Tourism Villages”. Candidaturile au fost evaluate de către specialiștii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), pe baza informațiilor transmise de aplicanți, precum și prin vizite în teren.

Conform regulamentului, primele trei sate care au acumulat cele mai mari punctaje, respectiv Rășinari (județul Sibiu), Biertan (județul Sibiu) și Ciocănești (județul Suceava), au fost propunerile României pentru concursul derulat de OMT, calificându-se astfel în etapa desfășurată la nivel mondial.