Pompierii militari suceveni au transmis un avertisment cu privire la faptul că în doar 24 de ore au intervenit, alături de lucrători ai Serviciilor voluntare pentru Situații de Urgență, pentru lichidarea a șape incendii, în localitățile Părhăuți, Slatina, Fălticeni, Plutonița, Broșteni, Vatra Moldoviței și Șcheia.

Incendiile au provocat pagube la anexe și bunuri din gospodării. În incendiu au fost distruse trei anexe gospodărești, dar și alte bunuri din gospodăriile afectate.

În trei cazuri, incendiile au drept cauză probabilă de izbucnire a incendiului coșul de fum necurățat sau neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

Atrage atenția și mai mult că celelalte patru incendii au izbucnit din cauza unor afumători, fie prin efect termic generat de mijloacele de încălzire improvizate, fie prin jarul sau scânteile sărite.

Pompierii revin cu recomandarea privind coşurile, burlanele şi canalele de fum care trebuie curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an.

Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc., sau lângă materiale combustibile. Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale care nu se aprind ușor.

Este interzisă complet folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş.

”Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului”, au avertizat pompierii militari.