Ministerul Educației a stabilit calendarul simulărilor examenelor naționale din acest an, evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a și bacalaureat.
Primii care vor trece prin testări sunt elevii de gimnaziu, care vor susține probele simulării evaluării naționale începând cu data de 20 martie, când e programată proba de limba română.
Urmează pe 21 martie proba de matematică și pe 22 martie – proba la limba maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 29 martie.
Cât privește examenul de bacalaureat, liceenii vor susține prima probă, limba și literatura română, pe 27 martie.
Pe 28 martie este programată proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), 29 martie - proba la alegere a profilului și a specializării, 30 martie – limba maternă.
Pe 6 aprilie vor fi comunicate rezultatele.



•    Notele nu se trec în catalog

Potrivit Ministerului Educației, rezultatele obținute de elevi la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
Desfășurarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, se realizează în baza unei proceduri care va fi comunicată inspectoratelor școlare.
Ministerul de resort spune că aceste probe urmăresc „familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor naționale și au scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar, la finalul studiilor gimnaziale/liceale”.