Un nou proiect al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava - „Dramaturgi români din toate timpurile”, debutează săptămâna aceasta, cu trei zile de evenimente dedicate celui al cărui nume îl poartă.

Prima ediție va avea loc în perioada 27 – 29 ianuarie 2023.

„Prilejuit de Ziua Culturii Naționale, evenimentul vizează o mai bună cunoaștere a dramaturgiei românești și importanța acesteia ca reper fundamental pentru geniul creativ al unui popor și, în special, legătura acesteia cu artele performative, teatrul fiind, după cum se știe, „oglinda” realității socio-politice și cea mai sinceră imagine a umanității. Anul acesta dedicăm acest eveniment remarcabilului dramaturg Matei Vișniec, unul dintre cei mai jucați autori dramatici, nu doar la Festivalul de Teatru de la Avignon, ci în întreaga lume. Vă așteptăm, cu drag, la teatru! ”, a declarat directorul instituției culturale, Angela Zarojanu.

„Întâlnire cu prietenii lui Matei Vișniec și operele sale”

 

Evenimentul ”Dramaturgi români din toate timpurile” se desfășoară pe o perioadă de trei zile și va debuta vineri, 27 ianuarie, ora 17:00, cu conferința „Întâlnire cu prietenii lui Matei Vișniec și operele sale”, în spațiul expozițional al teatrului. Invitații acestei dezbateri sunt profesorul de limba și literatura română Gheorghe Cîrstian de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și poetul Vlad Sibechi. Actorii teatrului sucevean vor participa la această conferință cu momente originale și autentice, lecturând diverse texte ale dramaturgului Matei Vișniec. Printre participanții la acest  eveniment se vor mai număra Luana Popa, de la Asociația „Un Concept Luna”, și Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache” Botoșani, într-un dialog prin care spectatorii sunt invitați să descopere universul dramaturgic creat de Matei Vișniec.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Spectacolele „Caragiale e de vină!” și „Întoarcerea acasă”

 

Sâmbătă, 28 ianuarie, la ora 19:00, sucevenii sunt așteptați la cel de-al doilea eveniment dedicat distinsului dramaturg Matei Vișniec, spectacolul „Caragiale e de vină!” al cărui text este semnat de autor, în regia lui Mihai Lungeanu – o producție a Teatrului „Vasilache” București. Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro.

În încheierea evenimentului, duminică, 29 ianuarie, va avea loc spectacolul „Întoarcerea acasă”, regizat de Botond Nagy, tot după un text al lui Matei Vișniec. 

Programat la ora 19:00, acesta este un spectacol despre război, despre morții patriei, dar și despre absurdul sacrificării inutile de vieți umane. Spectacolul a fost foarte apreciat în cadrul Festivalul Național de Teatru 2022 atât de critica de specialitate, cât și de public.

Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro.

Librăria Cărturești Suceava va fi alături de TMMSV și în cadrul acestui eveniment. Astfel, în foaierul teatrului va fi amenajat un stand de carte de unde spectatorii pot achiziționa cărți ale dramaturgului Matei Vișniec, atât sâmbătă, cât și duminică, înainte de intrarea la spectacol.

 

Matei Vișniec - Poet, dramaturg, romancier, jurnalist

 

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vișniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuți, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la București, unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii „Cenaclului de luni” condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”.

Matei Vișniec este autorul a șapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele și peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăiește în Franța, unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vișniec s-a derulat între Franța și România, între două culturi și două limbi, între Vest și Est.

Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi și s-au aflat pe afiș în peste 30 de țări. Numeroase premii i-au răsplătit activitatea, începând cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înțeleptul la ora de ceai”.

El a mai obținut Premiul Academiei Române și Premiul UNITER (Uniunea teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franța i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societății Autorilor și Compozitorilor Dramatici (SACD), precum și Premiul de literatură europeană Jean Monnet.