Medicul oncolog care este cercetat pentru 64 de infracțiuni de luare de mită a scăpat de arest preventiv. Un complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava a admis contestația depusă de Anca Dumitrovici Ababneh și a decis că aceasta poate fi cercetată în continuare în arest la domiciliu. Măsura luată în cursul zilei de miercuri este definitivă și nu mai poate fi contestată la altă instanță.

Față de medic au fost stabilite și o serie de interdicții, printre care și cea să nu exercite profesia de medic, în exercitarea căreia a săvârşit fapta. De asemenea, nu are voie să părăsească imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. O altă obligație este să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată. O altă interdicție este să comunice, direct sau indirect, cu martori, suspecți, dar nici cu pacienţii care se aflau în supravegherea medicală, în calitate de medic oncolog, şi aparţinătorii acestora. Anca Dumitrovici Ababneh a fost reținută pe 19 ianuarie în urma unui flagrant, iar a doua zi a fost arestată pentru 30 de zile de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava, măsură pe care a contestat-o.

 

·        Care sunt acuzațiile aduse de procurori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au transmis că în ziua de 19 ianuarie a.c. au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Este vorba de un flagrant, acțiune care doar completează ancheta realizată alert, mai ales în luna decembrie a anului trecut.

”Cercetările efectuate până în prezent în cauză au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Doctorița este acuzată de 64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie 2022. Cele 7 zile sunt probabil cele în care s-a făcut monitorizarea permanentă a cabinetului.

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

„Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.