Situația aberantă înregistrată la investiția de reabilitare a podului de la Milișăuți, cu lucrări sistate de mai bine de un an și lipsa de coerență a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași în derularea contractului l-au determinat pe prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, să solicite clarificări de la Ministerul Transporturilor. Prefectul Moldovan a declarat, vineri, în conferință de presă, că în ultimul an a făcut „nenumărate demersuri” și ședințe în teren împreună cu autoritățile locale pentru ca la Milișăuți să se facă un pod provizoriu pe durata reabilitării podului care reprezintă principala cale de acces între Suceava și Rădăuți, dar directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu, a dat ordin de începere a lucrărilor pentru luni, 24 aprilie a.c., fără ca podul provizoriu să fi fost realizat.

„Din discuțiile pe care le-am avut, mi-a confirmat (n.r. - directorul DRDP) că a întrerupt aplicabilitatea acestui ordin, ulterior mi-a trimis o hârtie prin care arată că s-a făcut un act adițional cu constructorul pentru o perioadă suplimentară de 3 luni, în care se va realiza podul provizoriu. Reprezentanții constructorului au spus fără echivoc că nu se poate face reabilitarea în condiții de siguranță fără închiderea completă a podului”, a declarat prefectul.

Ca urmare, situația creată, cu „aceste lucruri care astăzi sunt într-un fel și mâine apar în altul”, a fost luată vineri în analiza Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au fost invitați și reprezentanți ai firmei de construcții care va reabilita podul.

Alexandru Moldovan a afirmat că, în opinia sa, DRDP Iași „nu a procedat absolut deloc corect față de cetățenii județului Suceava” și față de instituțiile componente ale CJSU și că o astfel de atitudine „se înscrie într-o serie largă de acțiuni în acest sens”. El a dat ca exemplu scoaterea parazăpezilor și modificarea contractului cu firmele de deszăpezire, de către DRDP, fără notificarea CJSU Suceava, a prefectului sau a ISU, lucruri care au îngreunat acțiunea de deblocare în perioada 5-6 aprilie a.c., când Suceava a fost sub cod roșu de ninsoare și viscol. „Este o relație cu sincope și trebuie conducerea Ministerului Transporturilor să clarifice imediat această situație”, a afirmat Moldovan.

Prefectul reproșează conducerii Direcției Regionale de Drumuri de la Iași că în decursul timpului n-a acordat interes reabilitării drumurilor naționale și podurilor aferente acestora din județul Suceava și s-a ajuns ca la mai multe obiective de infrastructură să fie instituite restricții care afectează în mod direct viața socială și economică a sucevenilor.

Referitor la podul de la Milișăuți, prefectul a arătat că acesta deservește aproximativ 150.000 de cetățeni. „Ca prefect, mă interesează ca acest obiectiv să fie realizat în termenul contractual și dacă nu, de ce. Informațiile către CJSU ar trebui furnizate corect, la timp, loial, transparent, nu trebuie să urmăresc eu presa ca să văd care este situația la obiectivele de investiții, fie de la Milișăuți, fie de la Broșteni-Crucea”, a mai spus prefectul de Suceava.