Radu Popovici, personaj cheie dintr-un dosar care îl privește pe comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, a ajuns la un acord cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, și urma să scape fără prea mari bătăi de cap. Numai că atât Tribunalul Suceava, cât și Curtea de Apel Suceava mai nou, au stabilit altceva. Mai exact, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost respins de ambele instanțe, soluție care este definitivă. În aceste condiții, dosarul se va întoarce la structura locală a DNA, iar Radu Popovici va fi trimis în judecată împreună cu alte persoane față de care cercetările nu sunt încă finalizate. Omul de casă al lui Radu Obreja este cercetat pentru spălare de bani în formă continuată. El își recunoscuse faptele și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, numai că instanța nu a fost de acord. ”În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani”, au transmis în cursul anului trecut procurorii DNA Suceava.

 

·       Care sunt faptele de care este acuzat Radu Popovici

 

Iată și descrierea faptelor pentru care era trimis în judecată Radu Popovici. ”În perioada octombrie 2018 - noiembrie 2020, în contextul în care, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională care ar fi urmărit obținerea de sume de bani, în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor, inculpatul s-ar fi comportat ca un interpus al lui Obreja Radu Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, în relațiile comerciale pe care acesta din urmă le-a avut cu diverse persoane. Concret, inculpatul, deși cunoștea că sumele de bani puse la dispoziția sa de către ofițerul de poliție proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în contextul de mai sus, ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora a achiziționat pe numele său, dar pentru Obreja Radu-Ionuț (proprietarul real) 17 spații comerciale situate în cadrul unei policlinici din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1.000 mp, situat într-o comună din județul cu același nume. De asemenea, tot inculpatul a transformat în valută convertibilă, pe piața neagră, diverse sume de bani primite în condițiile de mai sus, și ar fi deținut la locuința sa sumele de 650.000 euro și 246.500 lei, ridicate de procurorii anticorupție cu ocazia unei percheziții domiciliare. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra celor 17 spații comerciale, asupra terenului menționat mai sus, asupra sumelor de 650.000 euro și 246.500 lei și asupra sumei de 158.148 lei depusă de inculpat în două conturi deschise de către ANABI”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii au mai făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.