O echipă formată din medicii ortopezi dr. Marius Grămadă, dr. Ciprian Puha, dr. Rareș Voinea, medicii anesteziști dr. Adrian Vasilcovici și dr. Dorin Stănescu și asistenții medicali Dana Panciuc și Anca Jureschi, de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, s-a aflat, miercuri, în fața unei mari provocări pentru salvarea pacientului cu cea mai mare greutate operat vreodată în secția Ortopedie a acestei unități medicale.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că pacientul este un bărbat în vârstă de 41 de ani, cu obezitate morbidă, cu greutate de aproximativ 240 de kg, care în urmă cu două săptămâni a fost implicat într-un accident rutier. Investigațiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul șoldului stâng, care necesita intervenție chirurgicală ortopedică. „Intervenția a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente și chiar și așa am fost la limita tehnologiei. De asemenea, investigațiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinței abdominale a pacientului, care nu permitea trecerea prin scanerul computerului tomograf”, a declarat dr. Teodorovici.

Numai instalarea pacientului pe masa de operație a durat 45 de minute și a necesitat 7 persoane. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 6 ore. Dr. Teodorovici a arătat că, din cauza riscului de sângerare ridicat pe care îl prezintă un astfel de pacient, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră în județul Suceava, a unui dispozitiv de tip „cell-saver” aflat în dotarea spitalului, achiziționat din fonduri proprii, pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator și a-l transfuza înapoi pacientului. „În timpul intervenției pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reușit recuperarea, procesarea și transfuzarea a aproximativ 1 litru de concentrat eritrocitar. Evoluția a fost favorabilă până în acest moment, dar este necesară supravegherea pacientului în continuare întrucât riscul de a dezvolta complicații majore se menține ridicat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului din Suceava.