Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a transmis, joi, o serie de precizări pe care le consideră importante cu privire la „Legea privind prevenirea separării copilului de familie”. Mirela Adomnicăi a spus că în ultimele zile a observat o încercare de manipulare a opiniei publice din România pe tema unui proiect de lege care își propune să prevină separarea copilului de familie. „<Îți vor lua copiii cu forța și îi vor vaccina!>. Am primit și eu astfel de mesaje false și mă întristează să văd politicieni care susțin aceste teorii care nu au legătură cu realitatea, cu intențiile legiuitorului de a reduce numărul copiilor abandonați”, a arătat Adomnicăi.

Ea a explicat că această lege a fost inițiată de Ministerul Familiei cu scopul de a sprijini familiile vulnerabile pentru a-și crește copiii acasă, alături de părinții și frații lor. „Inițiativa legislativă a apărut pe fondul unor statistici alarmante: România este pe locul I în Europa la mame minore! România este pe locul I în Europa la numărul de copii care trăiesc în sărăcie! România este fruntașă în Europa la abandon școlar! La fel este la mortalitatea infantilă. De asemenea, aproape 40% dintre copiii care au ajuns în grija statului sunt acolo din cauza sărăciei din familie, nu pentru că ar fi fost abandonați sau nedoriți”, a spus deputatul PSD de Suceava.

Ea a mai adăugat că această lege își propune să sprijine copiii aflați în situații de vulnerabilitate și să îi ajute în mod real să rămână alături de părinții și frații lor. Mirela Adomnicăi a declarat că toate controversele pe seama acestui proiect de lege s-au concretizat în trei acuzații „rostogolite” în spațiul public, pe care a ținut să le demonteze pe rând. Astfel, Adomnicăi a subliniat faptul că acuzația că statul îi va lua din familii pe copiii nevaccinați este complet falsă. Ea a explicat că legea prevedea că statul are obligația de a sprijini familia care din diverse motive nu a reușit să ofere copiilor vaccinurile din schema națională de imunizare adresată nou-născuților și copiilor, care nu este obligatorie. „Nu se vorbește de nici o obligație de vaccinare, iar prevederea nu are nicio legătură cu vaccinarea anti-Covid, cum au lăsat unii să se înțeleagă. Pentru a opri aceste îngrijorări, s-au purtat discuții cu ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, iar săptămâna viitoare Camera Deputaților va elimina articolul respectiv, chiar dacă era vorba doar despre informarea părinților”, a spus deputatul PSD de Suceava. Ea a spus că tot falsă este și acuzația potrivit căreia statul va lua copiii de lângă părinții săraci sau cu dizabilități.

 

·        „Dorim o lege care să producă reale schimbări în sistemul de protecție a copiilor și familiilor aflate în dificultate”

Mirela Adomnicăi a precizat că legea prevede ajutorarea și nu obligarea acestor părinți, astfel încât să își poată crește copiii acasă, cu toate mijloacele necesare unei dezvoltări normale. Adomnicăi a precizat că pentru copiii din aceste familii legea prevede centre de zi, unde vor putea beneficia de masă caldă și îndrumare educațională și psihologică, urmând ca în fiecare zi, după program, să revină acasă, în familie, alături de părinții lor. „Există multe situații tragice în care părinții decid, din cauza sărăciei, să își trimită copiii în centrele instituționalizate, intervenind separarea de frații lor sau de familie pe durate lungi. Prevederea legală instituie centrele de zi, care mențin copilul în familie. Un alt subiect controversat a fost legat de înființarea unei baze de date cu informații despre toți copiii vulnerabili din România, denumită Observatorul național al copilului. Și în această privință s-a decis ca înscrierea copilului în această bază de date, pentru a beneficia de alimente, haine, rechizite, sprijin la teme, se va face exclusiv cu acordul părinților”, a afirmat Mirela Adomnicăi.

Ea le-a transmis părinților că Legea prevenirii separării copilului de familie nu a apărut peste noapte, a fost în consultare publică luni la rând la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, iar ulterior în dezbaterea Senatului. De asemenea, Adomnicăi a arătat că la Camera Deputaților s-a decis retrimitea legii la comisii tocmai pentru că se dorește să nu existe articole care pot crea neînțelegeri sau să lase loc interpretărilor eronate. În final, deputatul PSD a invitat societatea civilă să își prezinte amendamentele referitoare la această lege la adresa de e-mail: relatiipublice@mfamilie.gov.ro. „Dorim o lege accesibilă și complet transparentă, care să producă reale schimbări în sistemul de protecție a copiilor și familiilor aflate în dificultate”, a încheiat Mirela Adomnicăi.