Știrea care a început să se răspândească pe canalele oficiale media miercuri seară, privind faptul că mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează teritoriul României cu cereale vor fi sigilate și monitorizate suplimentar de la intrarea în țară, prin controale ale mărfii și calității efectuate de inspectorii sanitar-veterinari efectuate direct în vamă, nu se confirmă în realitate.

Mai concret, ministrul Agriculturii, Petru Daea, ar fi dat un anunț în parte fals, în sensul că nu există vreun ordin concret care să schimbe ceva privind modul în care tirurile cu cereale din Ucraina intră în România.

Reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat joi dimineață în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, unde au constatat că traficul se desfășoară în condiții normale. Tirurile cu cereale au același regim de trecere ca în zilele trecute. De altfel, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Suceava spun că nici nu avea cum să se fi schimbat ceva având în vedere că nu există vreo decizie oficială în acest sens. 

De altfel, aceste tiruri oricum veneau sigilate ori erau sigilate în frontieră, iar preluarea de probe din cereale se face și acum, dar prin sondaj.