Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară celebrează 50de ani de la înființare, prilej cu care reprezentanții instituțieiau pregătit o întâlnire festivă ce a reunit foste și actuale cadre didactice, absolvenţi, invitați speciali, cu toţii autori unei istorii de cinci decenii.
Festivitatea consacrată aniversării celor 50 de ani a avut loc vineri, 21 aprilie, în noua aulă din corpul B, clădire care a beneficiat de o reabilitare de peste 1.300.000 de lei și a cărei inaugurare a fost făcută cu prilejul evenimentului.
Liceul de Industrie Alimentară și-a deschis porțile în septembrie 1973, sub tutela Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare și Apelor. Era singurul liceu cu profil de industrie alimentară din zona de est a țări, pregătind forță de muncă în domeniul industriei alimentare pentru județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș.
În prezent, colegiul sucevean școlarizează în jur de 800 de elevi, la liceu și profesională, circa 75% provenind din mediul rural, aceștia fiind pregătiți de 62 de profesori.
· Nostalgii și noi realizări
„Numărul absolvenților școlii noastre a fost, an de an, mare și foarte mare. Dar nu doar factorul cantitativ este important, ci și calitatea acestora, dovedită atât prin pregătirea profesională, cât și prin valorile umane absolut necesare în toate interacțiunile sociale”, a subliniat directorul adjunct al colegiului, prof. Maria Reuț, în discursul său din debutul manifestării de vineri.
La rândul său, directoarea Tatiana Hladiuc a mulțumit tuturor cadrelor didactice, oamenilor școlii, pentru munca depusă de-a lungul anilor, pentru implicarea și dăruirea în educarea generațiilor de elevi.
„Nu-mi rămâne decât să-mi doresc ca această instituție să reprezinte și pe viitor locul cel mai bun în care elevii să-și șlefuiască inteligența și personalitatea, să descopere momentele propice care să-i pună în valoare”, a completat aceasta.
Mulțumiri deosebite au fost aduse celor care au sprijinit întregul proces de reabilitare și modernizare a Corpului B, fosta microfabrică a instituției.
A fost un parcurs greu, proceduri complicate, pe alocuri piedici, însă investiția realizată din bani europeni a fost finalizată.
Referitor la acest aspect, edilul Sucevei, Ion Lungu, a menționat că va continua să se implice în dezvoltarea infrastructurii instituției, la fel ca și în cazul celorlalte unități din municipiu.
Acesta a subliniat că își dorește ca la colegiul gazdă să fie formați și perfecționați elevi pentru industria alimentară, pentru Horeca, în primul rând.
Festivitatea a beneficiat de prezența și celor doi viceprimari ai municipiului Suceava - Teodora Munteanu și Lucian Harșovschi, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Suceava (instituție care a acordat colegiului o diplomă de excelență), director de la liceele din municipiu, etc.
De asemenea, au luat cuvântul foști directori ai unității, crâmpeie de amintiri, nostalgii, momente din trecut fiind rememorate de aceștia.
Comentarii