Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, spune că social-democrații sunt preocupați mai mult de guvernarea țării decât de problema comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în cursul anului viitor. Ioan Stan a spus că din punctul de vedere al PSD este inadecvat ca în această perioadă în care cetățenii se luptă cu problemele economice, un partid aflat la guvernare, respectiv PNL, să își facă diverse calcule electorale pentru alegerile de anul viitor. „Şi ne referim aici la tema comasării alegerilor pusă în discuţie de către colegii noştri de coaliţie din PNL. În opinia noastră, acum trebuie să punem pe primul loc actul de guvernare și identificarea soluțiilor economice pentru cetățeni și pentru firmele românești. Aşadar, PSD nu este interesat de acest subiect în acest moment. Drept urmare, vom cere partenerilor de coaliție să ne concentrăm eforturile pe problemele cetățenilor, iar discuțiile despre alegeri să le abordăm mai încolo”, a precizat Stan. El a subliniat faptul că PSD consideră că voturile se câștigă printr-un act eficient de guvernare, nu prin reorganizarea alegerilor astfel încât să îți creezi un avantaj.

Ioan Stan a spus că PSD atrage atenția că tema comasării alegerilor este una falsă pentru că din punct de vedere constituțional este practic imposibil de realizat. Stan a afirmat că ar fi nevoie de instituirea stării de criză pentru amânarea alegerilor locale, fie de demisia actualului președinte și declanșarea anticipatelor de către cel nou ales pentru devansarea alegerilor. „Anticipatele nu se pot organiza în ultimele șase luni ale mandatului lui Klaus Iohannis, când au loc și alegerile locale. Asta ca să nu mai discutăm şi despre argumentul populist al reducerii cheltuielilor electorale care a fost deja respins de CCR pe motiv că o astfel de economie la buget nu justifică restrângerea unor drepturi constituționale”, a declarat Stan.

El a mai arătat că decizia Curții Constituționale nr. 51/2012 prevede clar că: „importanţa şi necesitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare într-un context de criză economică - incontestabile de altfel, nu se pot constitui însă în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept”.