Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a început proteste, alături de structurile similare din țară, prima acțiune care a avut loc constând într-o grevă japoneză, prin purtarea de banderole albe.

Pentru săptămâna viitoare se anunță blocarea activității pentru câte 2 ore, inclusiv activitatea de control sanitar-veterinar din vămi, una deosebit de importantă în această perioadă cu trafic foarte intens dinspre Ucraina.

Protestele sanitar-veterinarilor ar urma să ajungă la sedii de partide politice, după care pentru data de 28 august este anunțată blocarea totală a activității sanitar-veterinare.

Pe scurt, sanitar-veterinarii spun că se încearcă, printr-o ordonanță de urgență, slăbirea structurii Autorității Sanitar Veterinare, prin trecerea Direcțiilor Sanitar Veterinare la Consiliile Județene.

În general, protestele pleacă de la nemulțumirile generate de proiectul de ordonanță de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare.

În cazul sanitar-veterinarilor nemulțumirile cele mai mari sunt că salariile au rămas la același nivel de ani de zile, iar sporurile recent câștigate ar urma să fie limitate la un prag maxim de 1.000 de lei. Apoi, stoparea oricărei noi angajări ar face imposibilă gestionarea activității tot mai intense, atât pe partea de control sanitar-veterinar, cât și pe cea de control în vămi, unde volumul de muncă este imens.

Posturi noi aprobate pentru vămi au fost deja blocate, iar altele solicitate pentru dezvoltarea Laboratorului sanitar-veterinar nu ar mai avea cum să fie aprobate.

Sindicaliștii anunță că acțiunile de protest vor fi progresive și corelate cu celelalte sindicate din sistem și din CNS Cartel Alfa, în funcție de evoluția situației.

Și alte instituții din județul Suceava au început acțiuni de protest, una din ele fiind Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava.