Zeci de elevi din zona de munte au participat la activități cultural-educaționale în cadrul Școlilor de vară.Cea de-a V-a ediție a Școlii de vară „Re-Creație la altitudine” a vizat, în primul rând, valorificarea patrimoniului natural și cultural-etnografic al localități Poiana Stampei. Activitățile elevilor s-au realizat în cadrul parteneriatului cu Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și Asociația ADER și au constat în organizarea Atelierului „Identificarea și conceperea de poteci tematice pentru valorificarea peisajului natural și cultural”.

Au urmat incursiuni în universul local, printre cele mai apreciate fiind drumeția elevilor pe „Via Transilvanica” (coord. prof. Lorena Hăgătiș și Marius Codrin Drăghici), cu identificarea obiectivelor marcate pe traseu și stabilirea circuitului turistic și a posibilităților de a-l parcurge.

O altă activitate de succes și mult apreciată de copii a fost cea legată de atelierele de creație, cu tema „Meșteșuguri tradiționale”, cu identificarea elementelor de patrimoniu cultural și sesiuni de formare privind importanța păstrării și perpetuării valorilor comunității.

Am aflat de la prof. drd. Dorina Paicucă pe tot parcursul școlii de vară, cele două grupuri (ansamblul artistic și grupul vocal), formate din elevii școlii, au participat la Festivalul Internațional „Întâlniri bucovinene” și la Concursul județean „Comori de suflet românesc”.

·        „Copiii au talent!”

Gastronomia tradițională (coord. prof. Maria Jescu), atelierele de dezvoltare personală și cele de exprimare artistică, respectiv lecțiile de pian (coord. prof. Răzvan Ananii) și de chitară (Ovidiu Todașcă), desfășurate sub genericul „Copiii au talent!”, „au întregit tabloul unui program care le-a dezvoltat copiilor încrederea în sine, competențele de comunicare, abilitățile practice, capacitatea de exprimare artistică”, spun organizatorii.

Școala de vară a constituit o oportunitate pentru finalizarea Concursului județean „Valori multiculturale” și realizarea expoziției cu lucrări transmise de participanții din județul Suceava și din țară.

Elevii și cadrele didactice de la școala din Poiana Stampei au prezentat lucrări inspirate din activitățile desfășurate și impactul pe care l-au avut în dezvoltarea culturii organizaționale a unității, dar și în relația școală-familie-comunitate.

·        „Dăruind, vei dobândi”

 

Cea de-a doua Școală de vară din zona de munte, intitulată „Dăruind, vei dobândi”, s-a desfășurat în cadrul programului „Copii și părinți la altar”, inițiat de Inspectoratului Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și a Rădăuților.

 „Cea mai frumoasă activitate s-a derulat în colaborare cu Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, sub genericul Tradiție și continuitate la streașina bisericii, întrunind la școală și în biserica parohială (preoți parohi: Dragomir Constantin Jbanca și Sorin Ilie Cormoș)expoziții de desene, pictură pe lemn și pe sticlă, artă populară, demonstrații practice în cadrul unui atelier de sculptură, recitaluri de pian și pricesne ale preșcolarilor și elevilor școlii. Aprecieri colegilor noștri deosebiți, care s-au implicat în reușita programului: prof. înv. primar Olguța Georgescu (unul dintre coordonatori),  Reveica Ivan, ed. Aurora Danci, Nina Liliana Cîrdei”, a mai completat prof. drd. Dorina Paicu

 

Un impact deosebit în această perioadă l-a avut concursul „Răsună toaca-n Cer”, cu participarea celor mai talentați copii din protopopiat și cu prezența, între membrii juriului, a inspectorului școlar pentru religie, prof. Daniela Luminița Ceredeev. Ocupanții Locului I au promovat la faza județeană, iar toți copiii care au concurat au fost recompensați cu diplome, cărți, iconițe și dulciuri.

 

„Tot în această perioadă, am primit vizita colegilor noștri de la Gimnaziul Vasile Moga din Feștelița (localitate înfrățită cu comuna Poiana Stampei), Republica Moldova, împreună cu care desfășurăm un proiect în parteneriat, intitulat <Valențe cultural-educative… dincolo de Prut>”, au mai transmis organizatorii școlilor de vară.