Humoreanul Mihai Macovei, cel mai titrat căpitan al Echipei Naționale de Rugby, este invitatul special al Galei Rugbyului Humorean (RCGH), ediția a II-a, eveniment ce se va desfășura pe 1 septembrie 2023, la Hotel Aldi din Gura Humorului, începând cu ora 18:00.
Gala Rugbyului Humorean vrea să aducă mai aproape povestea rugbystică humoreană de susținătorii sportului cu balonul oval din toată țara și să reitereze încă o dată rolul important pe care sportul îl are în viața unei comunități.
Originar din Gura Humorului, unde a performat ca junior, Mihai Macovei are 104 selecții pentru naționala de rugby a României, dar și numeroase participări la Cupe Mondiale.
Înainte de a se îndrepta către Cupa Mondială de Rugby din Franța, Mihai Macovei va face o scurtă oprire acasă, pentru a susține rugbyului humorean. „La meciul pe care România l-a susținut în fața celor din Statele Unite ale Americii, mi-am anunțat retragerea, fiind ultimul meu meci pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. Îmi doresc foarte mult să ajung acasă, la Gura Humorului, să îmi pot celebra cariera rugbystică alături de oamenii cu care am crescut, atât personal, cât și profesional. Sunt mândru că am putut reprezenta țara, dar mai ales orașul meu natal, Gura Humorului, în nenumărate competiții naționale și internaționale”, a transmis Mihai Macovei, căpitanul Echipei Naționale de Rugby a României.
· Singura echipă ce are în structura de conducere o femeie președinte
Evenimentul de pe 1 septembrie se bucură de susținerea autorităților locale, Primăria Orașului Gura Humorului, și va fi moderat de către Tiberiu Avram, redactorul-șef al publicației Monitorul de Suceava, un susținător aprig al sportului. Evenimentul se află la cea de a doua ediție, precedat de conferința dedicată activității rugbystice din anul 2021.
La momentul de față, RCGH este singurul club de rugby finanțat în totalitate privat din România, cât și singura echipă ce are în structura de conducere o femeie președinte, pe Gabriela Popescu. Membru fondator și președinte Rugby Club Gura Humorului, Gabriela Popescu susține că ,,de la înființarea acestui club, în 2018, am trecut printr-o pandemie, un război aproape de granițele noastre, încă în desfășurare, și această criză a costurilor de trai. Implicit, toți acești factori externi și-au pus amprenta, mai direct sau indirect, pe sportul și rugbyul românesc și nu numai. În timp ce putem identifica nenumărate provocări, încercăm, pe cât putem, să ne îndreptăm atenția spre soluții. Sper să regăsesc alături de noi, în data de 1 septembrie, oameni care înțeleg importanța sportului și a rugbyului în comunitate și în dezvoltarea locală și națională, prieteni, susținători, dar poate și oameni care își doresc să descopere rugbyul de acum încolo. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au pus umărul alături de noi la realizarea acestui eveniment, dar și la susținerea echipei de-a lungul anilor”.
Echipa de rugby seniori a orașului Gura Humorului evoluează în primul eșalon valoric al rugbyului românesc, în Liga Națională de Rugby, competiție desfășurată sub egida Federației Române de Rugby.
· Drumul spre performanță
Într-un climat din ce în ce mai puțin favorabil sportului, spun organizatorii competiției de pe 1 septembrie, atât din punct de vedere economic, dar și cel al politicilor sociale, rugbyul rămâne în continuare un puternic potențial liant al comunității, al dezvoltării de caractere, ce promovează totodată conversia naturală către performanță.
Andrei Varvaroi, vicepreședintele echipei, a declarat: „Atunci când îți dorești să faci performanță în domeniul în care activezi, consider că în primul rând ai nevoie de continuitate și în aceeași măsură de susținere, și nu mă refer aici doar la susținerea autorităților locale sau susținerea financiară, ci și la susținerea comunității din care faci parte. În cei peste 13 ani de implicare la firul ierbii în rugbyul românesc, încă mă gândesc la sport și rugby în mod special, ca un liant al comunității, un formator de caractere, o investiție susținută de toți actorii locali și naționali, publici sau privați. Acest eveniment intenționează să aducă mai aproape toți actorii, mai mult sau mai puțin implicați, mai aproape de fenomenul rugbyului românesc și implicit de ceea ce reprezintă Rugby Club Gura Humorului”.
Gura Humorului este recunoscută ca o pepinieră a rugbyului românesc datorită implicării în rugby a unor personalități puternice la nivel național. Echipa de rugby de seniori a orașului Gura Humorului promovează un model de cooperare între autoritățile locale, sectorul privat, cel civil local și național, cu finanțare privată.
· Licitație
De la călătorii alături de echipa națională de rugby, la obiecte care au aparținut unor mari sportivi ai României și nu numai, licitația propune spre achiziționare obiecte pentru participanții la eveniment, menite să aducă comunitatea națională mai aproape de rugbyul românesc. Printre obiectele care se pot licita se numără mingi semnate de Petru Bălan – de două ori campion al Franței la rugby și considerat de mulți cel mai bun pilier stânga român, tablouri ale renumitului pictor Radu Bercea, tricou semnat de jucătorii echipei locale, dar și un ceas Tissot, pus la dispoziție de partenerii de la Albini Prassa.
· O serie de povești rugbyistice - scriitor Marius Gabor
Tot în cadrul evenimentului de pe 1 septembrie va avea loc și o lansare de carte a scriitorului humorean Marius Gabor, de această dată cu o serie de povești rugbyistice, pe care a început să le publice sub formă de cronici sportive pe propriul său blog, dedicate atât meciurilor echipei locale, cât și echipei naționale de rugby.
„... Rugby Club Gura Humorului și-a deschis aripile și a ieșit din cușcă, lăsând în urmă câteva pufuri de pană drept mărturie a zbaterii neîncetate. Cine a avut încredere în noi știe ce spun, cine n-a avut încredere și a chibițat pe la colțuri să facă bine și să ne privească zborul prin ochelari de sudor, căci, ghici ce, nu ne oprim aici!”, descrie Marius Gabor activitatea RCGH într-una din cronicile sale de meci, care vor putea fi citite într-un roman de colecție, unic în România, începând cu data de 1 septembrie 2023.
Și ca să vă trezim interesul pentru cartea scrisă de Marius Gabor, redăm câteva idei transmise chiar de autor: „Cartea s-a potrivit de minune cu ceea ce a însemnat toată aventura care a plecat de la Ștefăniță, Andrei și Gabriela, și chiar dacă nu mi-am imaginat de la început că ar putea deveni o culegere care să cuprindă toate cronicile, m-am gândit ulterior că ar fi fost păcat să nu rămână mărturie faptul că, la un moment dat, cineva a avut curajul și nebunia de a pune Gura Humorului pe tapetul rugbyului autohton, continuând astfel tradiția. E o carte ruptă din sufletul meu, și când spun ruptă, mă refer la faptul că orice act de creație, oricare ar fi el, înseamnă sacrificiu, durere, pasiune, toate cuprinse într-un melanj care la final ia forma cea mai pură a altruismului. Oricât de ciudat ar părea, am senzația că nu eu sunt autorul acestei cărți, ci toți cei care au intrat pe teren și care au dat tot ce au avut mai bun din ei. Meritul e al lor, eu n-am făcut altceva decât să încrustez pe răbojul timpului mărturia că am fost aici cu toții, cea mai mișto gașcă din Gura Humorului”.
Biletele se pot achiziționa de la echipa Rugby Club Gura Humorului, la un cost de 250 lei/persoană și 350 lei/două persoane. Doritorii sunt rugați să trimită un e-mail la adresa comunitate@rugbygh.com sau să sune la 0740 846 895 – Maria Smoleac.
Comentarii