Orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga, a prezentat la sfârșitul lunii iulie la Sala Musikverein din Viena spectacolul „Crai Nou”, care a fost un omagiu adus compozitorului român Ciprian Porumbescu.

În cadrul aceluiași spectacol, desfășurat pe 30 iulie, în premieră, publicul vienez a putut asculta și „Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, lucrare scrisă de compozitor cu 20 de ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu. Concertul din Viena a fost finanțat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni și s-a bucurat de un real succes.

Conform https://evz.ro/, „lucrarea Rapsodia Română de Ciprian Porumbescu a căpătat contur datorită intervenției compozitorului Dan Dediu și interpretării orchestrei Operei Naționale din București. <Rapsodia Română>, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu, a fost dedicată regelui Carol I al României. Compoziția este formată din două părți și a fost inspirată din folclorul românesc și din muzica evreiască”.

Dirijorul Daniel Jinga (cunoscut pentru activitatea de dirijor pe care a desfășurat-o, mai ales, în zona de promovare a muzicii simfonice și corale românești) a declarat, conform aceleiași surse: „Cred că acest concept de unitate în diversitate trebuie să reprezinte resortul patriotic – naționalist al fiecăruia dintre noi. Noul trend globalist suprapus peste absolut necesara integrare europeană ne cheamă să iubim și să înțelegem celelalte culturi, oferindu-le la rândul nostru ceea ce este mai frumos și mai reprezentativ din cultura română. A-ți iubi, cunoaște, înțelege și promova rădăcinile în sânul celor pe care îi admiri și îi consideri parteneri înseamnă forma supremă de patriotism. A urî înseamnă extremism. A iubi, păstra și face cunoscut ceea ce te definește ca popor înseamnă naționalism autentic”. Daniel Jinga a promovat intens, în ultimii doi ani, creația lui Ciprian Porumbescu atât alături de orchestra din București, cât și prin acțiuni private.