134 de candidaţi au fost absenți vineri, 18 august, la proba la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea august 2023. Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un candidat de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, la disciplina geografie, în centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Vineri au fost prezenți 609 candidaţi (314 - biologie, 2 - chimie, 14 - fizică, 135 - geografie, 7 - informatică, 125 - logică, argumentare și comunicare, 2 – economie, 4 – sociologie şi 6 - psihologie), dintr-un total de 744 candidați înscriși pentru a susține proba.

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederilor specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - GDPR), va avea loc pe 25 august (până la ora 12:00).

Purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspector școlar prof. Ioan Cezar Anuței, a declarat că toate contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele

condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.