Conducerea județeană a Organizației AUR Suceava susține că primarul Sucevei, Ion Lungu, „a mințit” atunci când a vorbit despre posibilitatea includerii municipiului în proiectul „oraș de 15 minute”, dar și că dacă acest lucru se va întâmpla, sucevenii vor fi monitorizați individual și li se va îngrădi dreptul de circulație. Președintele AUR Suceava, deputatul Dorel Acatrinei, a declarat vineri că Ion Lungu pare să fi uitat că atunci când a fost întrebat, în luna aprilie 2023, dacă Suceava va adera la acest proiect a spus că „în principiu da”, după care, pe 9 august a.c., a spus că Suceava nu va intra niciodată în acest proiect. „Suntem aici să-i acordăm domnului primar trofeul de Pinocchio pentru simplul fapt că a spus o minciună grosolană în data de 9 august, în conferința de presă săptămânală”, a spus Acatrinei.
El a arătat că AUR a demarat o campanie de informare a populației cu privire la ceea ce însemnă „orașul de 15 minute”, care a fost catalogată drept campanie electorală de către primarul Ion Lungu. „Noi nu am furat startul campaniei electorale. Informăm zilnic cetățenii din Suceava cu privire la acest proiect. Domnul primar s-a iritat spunând că a găsit zece pliante într-un magazin din Bosanci. Nu, domnule primar, v-ați iritat pentru simplul fapt că orașul este informat. De aceea vă spunem public să vă cereți scuze în primul rând cetățenilor și în același timp să vă dați demisia”, a declarat liderul AUR Suceava. El a atras atenția că implementarea acestui proiect ar însemna impunea unor restricții de circulație a populației. „Dacă tu nu vei avea acces efectiv la locul tău de muncă în 15 minte de mers pe jos, cum spune proiectul, înseamnă că devii un om care are nevoie de ajutor social. Nu mai poți să mergi la muncă. Și în felul acesta ești restricționat și depinzi de ceea ce înseamnă ajutorul de stat. Depinzi de Guvern, de primărie și vei fi obligat să accepți ceea ce îți dau”, consideră Dorel Acatrinei.
El a fost completat de deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu, care a precizat că proiectul „oraș de 15 minute” impune și o monitorizare strictă a populației. „Toate lucrurile astea pentru a se putea monitoriza și implementa conform legii trebuie să se facă printr-o strictă supraveghere. Parte foarte mare din investiția care se face într-un proiect ca acesta este în mijloace de supraveghere și urmărire individuală”, a spus Florin Pușcașu. El a atras atenția că cetățenii care acceptă un asemenea proiect renunță la orice formă de intimitate. „De asemenea, se implementează ideea de credit social în baza căruia sancțiunile vor veni în mod automat asupra celor care nu respectă toate restricțiile. Ele nu sunt considerate a fi restricții, ci a fi obligații asumate prin asumarea proiectului. În momentul în care implementarea are loc la nivelul municipiului, toată lumea va fi obligată să suporte anumite reguli. Nu le suporți, plătești, ești penalizat”, a mai arătat Pușcașu, care a precizat că cetățenii trebuie să știe exact care sunt toate aspectele implementării unui astfel de proiect.
Nu în ultimul rând, vicepreședintele AUR Suceava pe domeniul de comunicare, Aura Bejinari, a arătat că astfel de proiecte au fost implementate în orașe precum Paris sau Oxford, unde în cele din urmă au fost înregistrate foarte multe revolte din partea populației.
Comentarii