Vicepreședintele AUR Suceava, Aura Bejinari, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că această formațiune politică susține îngrijorarea românilor cu privire la „vaccinarea obligatorie” la care se poate ajunge prin adoptarea „Strategiei Naționale de Vaccinare” deoarece perioada pandemiei de Covid a demonstrat „că se poate ajunge la elemente care ating viața cetățenilor și pentru care nu există o asumare civilă sau administrativă”. Aura Bejinari a amintit că AUR s-a raliat protestului organizat joi la Ministerul Sănătății de mai multe organizații civile, care au venit să prezinte îngrijorările societății românești pe tema vaccinării obligatorii. „Am fost acuzați că suntem împotriva vaccinării în sine. Nu, AUR nu a fost niciodată împotriva vaccinării. Dimpotrivă, suntem conștienți că sunt boli transmisibile care pot fi prevenite printr-o imunizare prin vaccinuri, introduse în rândul cetățenilor de mulți ani, care și-au dovedit puterea de imunizare. Ceea ce nu susține AUR și de aceea a ales să fie prezent la protestul de joi este încercarea de obligativitate prin o campanie ce își propune să determine 95% din populație să accepte orice formă de vaccin”, a precizat Bejinari, care a mai adăugat că „într-adevăr nu există cuvântul obligativitate în strategie, dar există niște măsuri ce se vor lua, inclusiv niște amenzi foarte mari pentru posibilitățile financiare ale românilor, mai ales când îți propui să ai o acoperire de vaccinare de 95%”.
Ea a mai declarat că, în perioada pandemiei, noile vaccinuri au fost introduse forțat în practica medicală umană, fără a se prezenta garanții pentru calitatea sau eficiența lor. „Și poate cel mai trist este că nu observăm o implementare a unor mecanisme și a unui mod de comunicare cu persoanele care ajung să aibă totuși reacții postvaccinare. Și atunci noi vrem să prevenim o posibilă reglementare a unor măsuri abuzive ce se pot lua prin intermediul acestei legi”, a explicat vicepreședintele AUR Suceava.
În același timp, deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu a spus că a participat la dezbaterea online organizată joi de Ministerul Sănătății pe tema „Strategiei Naționale de Vaccinare”, însă aceasta nu a constat într-un dialog cu autoritățile. „Lipsa dialogului arată limpede cât de multă importanță dă Ministerul Sănătății unei dezbateri publice reale asupra subiectului. Ne confruntăm cu o situație în care ei au o agendă deja impusă și mimează că o vor supune dezbaterii publice. Probabil ne vom aștepta în scurtă vreme, dacă opinia publică nu va reacționa mai vehement, la o Hotărâre de Guvern care să impună această strategie”, a spus Pușcașu.
El a subliniat faptul că impunerea acestei strategii nu are nici o legătură cu medicina, „însă are multe legături cu industria pharma”. Florin Pușcașu a atras atenția că adoptarea acestei strategii va însemna „o sinucidere politică” pentru actuala coaliție de guvernare.
Comentarii