Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a organizat, vineri, o bursă de locuri de muncă destinată cu precădere refugiaților ucraineni.

Alături de 9 angajatori și cu sprijinul Organizației Institutul Bucovina, au fost prezenți peste 80 de cetățeni ucraineni care doresc să se angajeze în Suceava.

O parte dintre aceștia au urmat anterior cursuri de inițiere în limba română.

Angajatorii au oferit locuri de muncă în domeniile alimentație publică, turism sau construcții. Mai concret, se oferă posturi de barman, ajutor de bucătar, ospătar, muncitor necalificat, șofer, mecanic auto, casier, confecționer textile sau lucrător salubrizare.  

„Mulțumim gazdelor, Centrul de Urgențe Sociale al Institutului Bucovina și angajatorilor pentru disponibilitate și profesionalism”, au transmis organizatorii de la AJOFM Suceava.  

Până acum cetățenii ucraineni nu au fost foarte interesați de a se angaja în Suceava, dovadă că în evidențele AJOFM figurează doar 36 de persoane angajate.

De o perioadă de timp, interesul acestora pentru un loc de muncă a crescut simțitor, într-o mare măsură probabil și pentru că, din toamnă, de ajutoarele de stat pentru masă și cazare vor mai beneficia doar cetățenii ucraineni care se vor angaja.

În momentul de față, în evidențele AJOFM Suceava se află 594 de cetățeni ucraineni care beneficiază de prestații sociale pentru cazare și masă și care sunt oficial în căutarea unui loc de muncă. Cei care vor să mai beneficieze de aceste ajutoare și după luna septembrie trebuie să se încadreze în muncă.

Așadar, de voie, de nevoie, o parte din cei aproape 600 de cetățeni ucraineni din evidențele AJOFM Suceava de la finele lunii iulie ar trebui să își găsească un loc de muncă.

Pot beneficia în continuare de ajutoare pentru cazare și masă doar mamele cu copii până în 2 ani și persoanele de peste 65 de ani.