Ministerul Educației a publicat calendarele olimpiadelor naționale și concursurilor școlare din acest an școlar.

Potrivit documentului, județul nostru va fi gazdă pentru patru olimpiade și mai multe concursuri naționale, competiții ce vor antrena sute de elevi și profesori din toată țara.
Olimpiadele naționale de Limba şi literatura română (clasele IX-XII), Limba polonă maternă, Muzică - interpretare instrumentală (clasele V-VIII) și Olimpiada națională de creativitate științifică se vor desfășura în această primăvară la Suceava, pe lângă alte concursuri naționale.

 

·        Calendarul competițiilor

 

Prima olimpiadă programată este etapa națională de Limba polonă maternă, din intervalul 7-9 martie, organizată în mod tradițional la Suceava, în parteneriat cu Uniunea Polonezilor din România.

Urmează Olimpiada Națională de Limba şi literatura română (clasele IX-XII), din 24-28 aprilie 2024, și Naționala de Muzică - Interpretare instrumentală, desfășurată în perioada 25-28 aprilie 2024.

Între 29 mai și 2 iunie 2024, Suceava va găzdui Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, competiție pe echipe, juniori și seniori. Această competiție a fost înființată la inițiativa comună a Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratului Școlar Județean Suceava și Societății Științifice ,,Cygnus” - centru UNESCO, în 2019.

Cât privește concursurile naționale, Suceava figurează în calitate de organizator și gazdă pentru următoarele evenimente: Concursul „Istoria și Tradițiile Ucrainenilor” (istorie): 24-26 mai; Concursul „Urmaşii lui Moisil” (informatică/TIC): 30 martie; Concursul Național de Interpretare Muzicală „Lira de Aur” (arte): 30 mai – 2 iunie. Acestea primesc finanțare din partea Ministerului Educației.

Alte concursuri naționale, organizate la Suceava, însă fără finanțare din partea ministerului, sunt: Concursul Național de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica”, 4-7 ianuarie 2024, Vatra Dornei; Concursul Național de Știință și Tehnologie „Rosef”, octombrie 2024; Concursul Național „Festivalul de interpretare de cântări psaltice și stihuri duhovnicești - Ioachim Ivanov. Cultură și spiritualitate“, cult ortodox de rit vechi, 7-11 august 2024, organizator: Comunitatea Rușilor Lipoveni din România.

 

·        Loturi naționale care se pregătesc la Suceava

 

De asemenea, potrivit documentelor înaintate de Ministerul Educației, în perioada iulie-august 2024, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), se vor pregăti elevii care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.

Totodată, în august-septembrie 2024, tot la USV, se vor pregăti elevii din lotul național pentru Olimpiada de Creativitate științifică, etapa europeană.