Cazul semnalat de Monitorul de Suceava cu privire la DJ 208B Hănțești - Berești - Șerbănești, unde pe o porțiune din satul Berești localnicii s-au apucat să acopere singuri gropile care le distrugeau mașinile, a stârnit o reacție din partea Direcției Județene de Drumuri și Poduri din cadrul Consiliului Județean Suceava. 

Într-un drept la replică transmis către Monitorul de Suceava se arată că drumul este pietruit pe două tronsoane cu lungimea de 2,8 km.

După cum am arătat și noi, acele porțiuni prezintă degradări și denivelări din cauza precipitațiilor și a fenomenului de îngheț-dezgheț.

Promisiunea este că deîndată se vor face intervenții pentru completare cu material pietros și reprofilare.  

”Fiind iarnă, temperaturile scăzute din ultimele zile nu au permis refacerea sistemului rutier, cu lucrări de reprofilare și completare cu material pietros.

Având în vedere prognoza meteo favorabilă, am transmis constructorului ca începând cu data de 31 ianuarie 2024 să înceapă lucrările de pietruire și reprofilare”, se precizează în dreptul la replică.

Ultima intervenție pe acest drum a fost recentă, în luna octombrie 2023, transmite Direcția Județeană de Drumuri.

Pe lângă aceste lucrări periodice, există și un proiect de modernizare serioasă a drumului. Există un contract semnat care prevede elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, inclusiv expertiza tehnică a drumului și a podurilor și podețelor de pe traseu.

”După obținerea avizelor prevăzute în Certificatul de urbanism și aprobarea indicatorilor tehnico-economici, se vor parcurge toate etapele în vederea promovării investiției, respectiv realizarea proiectului tehnic și demararea execuției lucrărilor de modernizare a tronsonului de drum județean DJ 208B, între localitățile Hănțești - Berești”, se mai arată în informarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri.

Așadar, la un moment dat drumul ar trebui să fie adus la standarde mult mai bune, dar până acolo este cale lungă.

Primarul comunei Hănțești, Daniel Olariu, a declarat că din anul 2012, de când este pe funcție, a făcut cel puțin 20 de adrese către Consiliul Județean cu privire la DJ 209B, iar de fiecare dată i s-a transmis că includerea drumului pe lista de investiții este avută în vedere, dar totul depinde de fondurile de investiții și priorități.

”Zilele trecute era apă prin gropi, nu am realizat și era să îmi rup mașina în două. Așa am decis să iau lopata și târnăcopul și să mă apuc să umplu aceste gropi. Aici, la Berești, suntem uitați de lume, e drum județean numai cu numele”, și-a spus nemulțumirea Alin Blanariu, în vârstă de 42 de ani, din satul Berești, comuna Hănțești.