Călătoriile cu mijloacele de transport în comun ale TPL Suceava devin gratuite, din februarie 2024, pentru o nouă categorie de călători – elevii din zona metropolitană Suceava, care merg la școală în unitățile de învățământ din municipiul reședință de județ.

Facilitatea, de care a menționat recent primarul Sucevei, Ion Lungu, va fi introdusă în baza unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, inițiat împreună cu viceprimarul Lucian Harșovschi, care va fi discutat în ședința de miercuri.

„Avem o veste bună și pentru cei din zona metropolitană (Salcea, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuți, Șcheia, Moara, Ipotești, Bosanci). Din februarie și elevii din aceste localități, care învață într-o unitate de învățământ din municipiul Suceava, vor beneficia de transport local GRATUIT cu mijloacele TPL”, a anunțat Lucian Harșovschi.

Directorul societății de transport în comun, Gabriel Petruc, a precizat că abonamentele gratuite pentru elevii din zona metropolitană care învață în Suceava vor putea fi eliberate chiar de joi, 1 februarie, în baza carnetelor de elevi și a unui act de identitate (carte de identitate pentru cei care au deja sau certificatul de naștere), urmând ca ulterior procedura să fie simplificată prin obținerea unor liste complete cu elevii care pot beneficia de gratuitate, de la unitățile școlare din municipiu.

 

Modificarea tarifelor la elevi și pensionari, necesară pentru decontarea gratuităților acordate

 

Viceprimarul Lucian Harșovschi, care coordonează activitatea de transport public local, a ținut să lămurească o situație greșit interpretată de unii, vizavi de un alt proiect de pe ordinea de zi a ședinței, referitor la modificarea tarifelor de transport ale TPL Suceava.

„Am văzut știri potrivit cărora TPL reintroduce abonamentele cu plată pentru elevi, studenți și pensionari. Total fals!
În ședința de CL din 31 ianuarie vom aproba ca prețurile acestora să se reducă de la 75 la 51 de lei pentru elevi, respectiv la 31 de lei pentru pensionari.
Acest lucru va echilibra plățile făcute de primărie către TPL, dar nu îi va afecta pe cei care beneficiază de facilități, acestea rămân neschimbate”, a declarat Harșovschi.

Practic, modificarea tarifelor abonamentelor TPL pentru elevi, studenți și pensionari se face doar din rațiuni de decontare a acestora de la bugetul local, mai ales că s-a constatat că numărul de abonamente eliberate gratuit s-a înmulțit și de patru ori în cazul pensionarilor, de exemplu, dar doar jumătate sau chiar mai puțin le-au și utilizat efectiv.