Salariații primăriilor din 18 localități din județul Suceava ar fi, teoretic, miercuri, în grevă de avertisment și de luni, 5 februarie a.c., în grevă de avertisment, conform unei liste a comunelor în care se organizează greva generală și numărul de participanți, publicată în cotidianul Adevărul, care citează ca sursă sindicatul care îi reprezintă pe salariații din primăriile de comune și orașe.

Pe lista menționată se află primăriile din următoarele localități din județ: Baia, cu 24 de participanți, Berchișești - 16, Bunești - 14, Cacica - 19, Capu Câmpului - 8, Dolhești - 16,  Dornești - 9, Forăști - 17, Izvoarele Sucevei - 10, Moara - 5, Pătrăuți - 18, Poieni Solca - 9, Putna - 15, Rădășeni - 15, Stroiești - 7, Vadu Moldovei - 15, Vulturești – 14 și Zamostea - 9. Dintre cei patru primari din localități aflate pe listă pe care i-am contactat, doar unul, Adrian Isepciuc, a confirmat, după ce s-a interesat la sindicaliști, că salariații primăriei vor fi miercuri în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00-13.00. Primărița de la Berchișești, Violeta Țăran, a declarat că a discutat cu salariații și au căzut toți de acord să nu facă grevă, iar primarul din Cacica, Petru Todosi, și cel de la Forăști, Brăduț Avrămia, au afirmat că nu au fost anunțați despre nici o grevă și nu știu nimic despre asta.

Conform cifrelor furnizate pentru Adevărul de reprezentanții sindicatului care îi reprezintă pe salariații din primăriile de comune și orașe, angajații din 813 localități pregătesc greva generală, cele mai multe fiind în județul Iași, apoi din Vaslui, Cluj, Prahova și Neamț.

Potrivit Sindicatului Național SCOR, sindicaliștii din administrația locală cer aplicarea Legii salarizării, „în condițiile în care aceștia consideră că au veniturile cu 30% mai mici față de ceea ce prevede legislația”, scrie Adevărul.

Conform aceleiași surse, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat, într-o conferință de presă, că instituția a primit notificarea de grevă, „s-au luat la cunoștință aceste doleanțe” și că „probabil, pe principiul stăm de vorbă ca să înțelegem foarte bine necesitățile tuturor și soluțiile realiste pe care le avem, se va deschide un nou dosar de dialog”.