Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a găzduit miercuri, 24 mai, lansarea cărții cu numărul 16 semnată de prof. Constantin Târziu, „…Avem încă multe de învăţat!” (ed. Accent Print, Suceava, 2023). Istoric, membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, cu o frumoasă carieră didactică şi la conducerea şcolii din Horodniceni, Constantin Târziu redă fidel în cărţile publicate şi promovează la nivel naţional prin nenumărate articole dragostea faţă de istoria comunei Horodniceni. Prin dăruirea şi muncă a amenajat Fondul Documentar „Nicolae Istrati” în satul Rotopăneşti, a slujit interesele comunităţii locale, în domenii de importanţă majoră pentru viaţa satului: învăţământul, cultura, fiind şi primar al comunei, om cu deosebită autoritate faţă de semenii săi.

După cuvântul de bun venit al gazdei, bibliotecar coordonator Nicoleta Hoştinariu, scriitoarea Alis Niculică a vorbit despre profesorul Constantin Târziu: „Comuna Horodniceni a dat României oameni de seamă despre care domnul profesor Constantin Târziu a scris de-a lungul anilor în cărţile sale şi în paginile cotidianului Crai Nou. Astăzi, domnul profesor Constantin Târziu ne prezintă o carte pe care eu am îndrăgit-o chiar de prima dată când am luat-o în mână, concepută într-un format mic, de buzunar, pe care să o luați în călătoriile dumneavoastră.

Cuprinsul cărţii atrage încă de la primele pagini semnate de gazetarul şi poetul sucevean Liviu Dorin Clement prin felul în care îmbie cititorii la lectură. Volumul conține pastile de istorie, care sar de la o epocă la alta, se reîntorc în timp, trec de la un continent la altul, fără însă a ameţi cititorul. Aceste treceri voite dau farmec cărţii şi te ţin cu sufletul la gură. Abia aştepţi, după ce ai terminat un text, să treci la următorul.

Stilul literar atrage cititorii, îi transpune în starea pe care o doreşte să o transmită în epoca despre care scrie. Deşi este o carte cu evenimente istorice, cu personalităţi interesante, ea nu este încărcată de date, de amănunte, care de multe ori reuşesc să obosească”.

 

Eroii au suflet și sunt destine

Despre oamenii care ne-au influenţat traiectoria de viaţă, acei oameni de la care am avut ceva de învăţat, oameni buni şi frumoşi la suflet a vorbit un alt om al scrisului, prof. Lenuţa Rusu.

„Dumnezeu ne-a scos în cale aceşti oameni nu oricând, ci atunci când noi suntem pregătiţi şi să îi primim în viaţa noastră şi suntem deschişi către învăţăturile dumnealor. De la  profesorul Constantin Târziu am învăţat, dincolo de orele de istorie care curg într-un mod firesc, să desluşim locuri, întâmplări, fapte, chipuri, destine, pentru că eroii din cărţile dumnealui nu sunt doar nume. Aceşti eroi au suflet, au minte şi sunt destine.

De la domnul profesor Constantin Târziu am învăţat perseverenţa, seriozitatea şi respectul faţă de locul natal, faţă de istoria locală, faţă de oamenii care au fost, dragostea pentru şcoală, pentru copii şi pentru tot cea ce este autentic şi adevărat în vatra satului.

Această carte este îmbogăţită de o galerie de portrete color, fotografii cu personajele povestirilor istorice”, a precizat profesoara Lenuţa Rusu.

 

Istoria trebuie scrisă fără ură și pe baza adevărului

Înainte de a da cuvântul autorului, moderatorul întâlnirii, profesorul de istorie Constantin Bulboacă, a vorbit despre cartea document lansată miercuri.   

„Istoria se scrie fără ură, pe adevărul istoric, şi mai mult decât atât, acest adevăr istoric pe care îl prezintă profesorul, omul, răzeşul, istoricul de la Horodniceni, a trecut prin propriul său filtru, care nu iartă nimic. Ce ne prezintă în această carte este un alt fel de a trata istoria, un alt fel de a spune adevărul, cu picanterii, cu lucruri pe care le filtrează ca o albină atunci când produce mierea”, a menţionat profesorul Constantin Bulboacă.

 

„Istoria se poate învăţa cu plăcere dacă este scrisă de oameni pricepuţi”

Înainte de a vorbi despre volumul „… Avem încă multe de învăţat!”, profesorul Constantin Târziu a povestit celor prezenţi cum a început să scrie istoria satului natal. Totul a pornit în studenţie, când un mare profesor, aflând de unde vine, i-a dat ca temă un referat despre Nicolae Istrati, scriitor şi om politic moldovean, ministru în Moldova, care a înființat pe moşia sa de la Rotopăneşti o şcoală pentru băieţi şi una pentru fete, iar în primăvara anului 1860 a înfiinţat o şcoală de declamaţie. Punctul de plecarea a referatului a fost statuia de la biserica din satul Rotopăneşti, „Moldova plângându-şi Unirea”.

În cadrul întâlnirii cu publicul din Fălticeni, Constantin Târziu a vorbit şi despre întâlnirile de la Bucureşti cu „oameni de o rară cultură”, descendenţi ai lui Nicolae Istrati, despre Fondul documentar „Nicolae Istrati” din satul Rotopăneşti „un lucru de excepţie pentru un sat, pentru o comună”. O altă personalitate despre care s-a făcut vorbire a fost prinţesa Maria Cantacuzino, reprezentată în chipul Sfintei Genoveva, patroana Parisului, născută la Horodniceni în 1817, dorită de soţie de Vasile Alecsandri.

„În această zi îmi prezint în faţa dumneavoastră o modestă contribuţie la cunoaşterea unei părţi din istorie.

Istoria noastră este seacă. Citiţi manualele de istorie în care se vorbeşte de masele populare, conducători, partide politice şi la, la, la... şi la urmă copiii noştri nu ştiu istorie. Eu am căutat să prind în cărţile mele nişte lucruri care să îl atragă pe elev, să simtă că istoria este altceva decât <o prostie> după cum spunea Henry Ford, fondator al industriei americane de automobile. Istoria se poate învăţa cu plăcere dacă este scrisă de oameni pricepuţi”, a concluzionat profesorul Constantin Târziu.

La final, cei prezenţi au fost încântaţi de un recital de flaut al profesorului Puiu Creţu.

La eveniment au participat scriitori şi pasionaţi de literatură din urbea de pe Şomuz, colegi, inclusiv colegul de bancă al autorului - învăţătorul Gheorghe Popa, profesori, prieteni apropiaţi, pictorul Mihail Gavril, locuitori ai comunei Horodniceni, managerul firmei Raitar, Grigore Florea, sponsor al activităţilor culturale din zona Fălticeni, prof. Lenuţa Mihai - cea care s-a ocupat de tehnoredactarea cărţilor profesorului Constantin Târziu.