Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reținut 16 persoane dintre cele care au fost aduse la audieri în cursul zilei de joi. Dintre acestea, doar 7 au fost prezentate unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava. Dintr-un prim grup au făcut parte Liviu Midac, Petru Boiciuc, Octavian Mandici și Ilarion George Dumitrescu, față de care magistratul care a analizat propunerea de arestare preventivă a dispus emiterea unor mandate de arestare pentru o perioadă de 30 de zile. Cel de al doilea grup pentru care procurorii au cerut arestarea a fost format din Gheorghe Polec, Ionuț Romeo Pascal și Vasile Breabăn. În cazul primilor doi judecătorul a dispus emiterea unor mandate de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, în timp ce Vasile Breabăn a fost plasat sub control judiciar. Măsura luată vineri poate fi însă contestată la Curtea de Apel Suceava.

Acțiunea în cadrul căreia s-au efectuat 34 de percheziții domiciliare în județul Suceava a fost derulată în cadrul unui dosar penal privind acuzații de constituire a unui grup infracţional organizat și contrabandă în formă agravantă.

Au fost vizate 3 grupuri infracționale organizate, specializate în contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană. Pe listele de suspecți erau 22 de persoane organizate în funcție de activitățile infracționale depuse. O parte se ocupau cu introducerea țigărilor în țară, ceilalți preluând apoi distribuirea țigaretelor în zona județului Suceava.

 

Droguri, bani falși și țigări, găsite la percheziții

Cercetările și investigațiile în acest dosar au demarat în cursul lunii septembrie a anului trecut, când polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, precum și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor și procurorii DIICOT Suceava au luat în vizor activitatea infracțională a doi bărbați de 42 și 24 de ani. Cei doi, împreună cu alte persoane de cetățenie română și ucraineană, s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat cu scopul de a colecta, deține, transporta, prelua, depozita, preda și vinde țigări de contrabandă. Țigările au intrat în România din Ucraina peste frontiera ”verde”, în zona localității Costileva din comuna Ulma și au fost comercializate către clienți din România.

Unul dintre cei doi bărbați este suspectat că a achiziționat țigările la perioade regulate de timp, în cantități de circa 30-40 de baxuri de țigarete la o singură transbordare, cel de-al doilea ocupându-se cu vânzarea către clienți din țară. În timpul monitorizării activității infracționale a grupurilor organizate polițiștii de frontieră au reușit identificarea și confiscarea a 40 de baxuri, conținând 40.000 de pachete de țigări de contrabandă.

În urma perchezițiilor au fost găsite importante cantități de țigări, bani falşi şi droguri. De asemenea, la cele 34 de locații au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 60 de baxuri cu ţigarete de diferite mărci, importante sume de bani în lei şi valută, precum şi mai multe autoturisme. 22 de persoane au fost aduse la audieri, principalele acuzații fiind de ”constituire a unui grup infracțional organizat” și ”contrabandă în formă agravantă”.