Valabilitatea permiselor de conducere care au expirat sau urmează să expire în perioada 1 februarie - 31 august 2020 este prelungită cu șapte luni de la data expirării menționată pe document, a anunțat, luni, subprefectul de Suceava Daniel Prorociuc.

Prin urmare, în cazul preschimbării unui permis de conducere eliberat de un stat membru, până la emiterea unui permis similar de conducere românesc se va elibera dovadă înlocuitoare cu drept de circulație.

"Un cetățean român care se află fie în țară, fie în străinătate și căruia urmează să-i expire permisul sau i-a expirat în perioada 1 februarie 2020 - 31 august 2020 trebuie să știe că permisul său va fi valabil încă 7 luni de la data expirării, timp în care va trebui să și-l preschimbe cu unul cu o nouă valabilitate”, a declarat subprefectul.

De asemenea, a explicat acesta, și cetățenii români care doresc preschimbarea permisului de conducere emis de o țară străină o pot face la ghișeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu programare prealabilă online. Tot aici, în cazul unui permis încă valabil sau expirat după 1 februarie 2020 vor obține o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.

Aceste prevederi vin ca urmare a intrării în vigoare, la data de 25 mai a.c., a Regulamentului (UE) 2020/69 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri specifice și temporare, în contextul epidemiei COVID-19, privind reînnoirea sau prelungirea anumitor certificate, licențe, permise și autorizații, precum și amânarea anumitor controale și formări periodice în anumite domenii ale legislației din sectorul transporturilor, pentru aplicarea în mod unitar la nivel național a prevederilor articolului 3 al acestui act normativ privind prelungirea termenelor de valabilitate a permiselor de conducere prevăzute în Directiva 2006/126/CE.