Elevii Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni au avut parte, săptămâna trecută, de o plăcută călătorie culturală care le-a fost oferită de violonista Diana Jipa, pianistul Ștefan Doniga și de actorul Vlad Rădescu, în cadrul „Anului Ciprian Porumbescu”, eveniment cultural organizat de Primăria Dumbrăveni. Vineri dimineață, Centrul Cultural „Eugen Simion” din Dumbrăveni s-a umplut de liceeni, care timp de două ore au ascultat muzică de calitate și au aflat de la Ștefan Doniga și de la Vlad Rădescu lucruri mai puțin cunoscute despre mari compozitori români, despre poetul Mihai Eminescu și despre marele om de cultură Dimitrie Cantemir. În deschiderea concertului, pianistul Ștefan Doniga le-a spus liceenilor că arta și cultura „înseamnă adevăr, care nu este aproape niciodată confortabil”, dar îi pregătește pentru viață și le-a transmis să fie mândri că au șansa de a avea parte „de lucrurile de care aveți nevoie ca să deveniți oameni adevărați”. Prima piesă interpretată de Diana Jipa și Ștefan Doniga a fost Impromptu concertant pentru vioară și pian, compusă de George Enescu în 1903, la Paris, urmată de Balada pentru vioară și pian, lucrare compusă tot la Paris, pe când Enescu avea doar 14 ani. Seria muzicală a continuat cu balade: Balada pentru vioară și pian, de Eugen Doga, una dintre Baladele lui Theodor Rogalski, apoi o „manea de fanar autentică”, „fără nici o legătură cu maneaua comercială”, Makam Uzal uşūleş, prelucrare pentru vioară și pian, din opera lui Dimitrie Cantemir; Sonata în fa diez minor, de Carmen Petra-Basakopol și, bineînțeles, Balada lui Ciprian Porumbescu. „Toate țin de educația noastră”, a subliniat pianistul Ștefan Doniga.

 

Album filatelic Ciprian Porumbescu, editat de Romfilatelia exclusiv pentru Primăria Dumbrăveni

La finalul concertului, primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, le-a oferit artiștilor și directoarei liceului din Dumbrăveni, Adriana Duceac, trofeul „Ciprian Porumbescu”, diplome de excelență și albumul filatelic „Ciprian Porumbescu, <Crai Nou> al muzicii nemuritoare”. Diplome au fost oferite, de asemenea, profesorilor implicați în buna desfășurare a evenimentului, inspectoarei şcolare prezente la eveniment și preotului Constantin Chelba.

Primarul Pavăl a fost felicitat atât de artiști, cât și de profesori pentru devotamentul cu care organizează la Dumbrăveni evenimente culturale de valoare. Ștefan Doniga a subliniat că, în acest an, când se împlinesc 300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir și 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, el și Diana Jipa efectuează un turneu în jurul lumii, „Cantemir 300 - România Universalis”. De la Dumbrăveni, următoarea „stație” va fi în Noua Zeelandă, apoi în Australia, unde vor susține recitaluri prin care vor promova „nu doar muzica românească, ci și aportul compozitorilor români la patrimoniul muzical mondial”.

Albumul filatelic „Ciprian Porumbescu, <Crai Nou> al muzicii nemuritoare” a fost editat de Romfilatelia în condiții grafice deosebite, cu ocazia evenimentului „Ciprian Porumbescu. 170. O viață, o epocă, un ideal”, exclusiv pentru Primăria Dumbrăveni. În interiorul albumului sunt etalate blocul de trei timbre al emisiunii Ziua Culturii Naționale (2021), timbrul și colița emisiunii Anul Ciprian Porumbescu (2023) și un plic ocazional cu timbrul emisiunii Anul Ciprian Porumbescu, având ștampila aplicată în clar, în folio aur. Prima copertă cartonată a albumului are încastrată replica în tombac „aur antic” a timbrului emisiunii Anul Ciprian Porumbescu.

Tot cu acest prilej a fost prezentată cartea Gabrielei Gîrmacea, „Ciprian Porumbescu, Viața și opera”, al treilea său volum din Colecţia Biografii. Alături de capitolele care prezintă viaţa şi creaţia compozitorului sunt informații despre începuturile vieţii muzicale din principate, modul în care Ciprian Porumbescu studia şi se pregătea pentru studii. Volumul cuprinde și o listă cu lucrări de referinţă, o broşură cu partituri şi coduri QR. Prin scanarea codurilor se pot asculta piesele.