În urmă cu 33 de ani, pe 2 aprilie 1991, se reînființa Mănăstirea Voroneț, la 206 ani după ce fusese închisă de austrieci.

Pe 2 aprilie 1991 ajungeau la Voroneț trei maici, între care Maica Irina, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, și mâna sa dreaptă, Maica Gabriela, cea care, în urmă cu 6 ani, avea să fie numită în fruntea obștii de maici ce îngrijește celebra ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Invitată la podcastul „Interviurile Monitorul”, Maica Stareță Gabriela ne-a povestit despre cum a ajuns să intre în monahism. A fost crescută într-o familie credincioasă, dar a fost pregătită „pentru lume”, așa că, la 19 ani, a fugit de acasă pentru a intra la mănăstire. Părinții au găsit-o după trei zile și ce s-a întâmplat apoi puteți afla din interviul pe care îl puteți viziona integral pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube al ziarului nostru.

 

 

 

 

Tot din acest interviu mai puteți afla cum explică Maica Stareță Gabriela restricțiile de la Mănăstirea Voroneț, ce face înainte de a vorbi oricărui grup de turiști, ce se știe despre formula culorii „Albastru de Voroneț”, povestea înregistrării la OSIM a sintagmei „Albastru de Voroneț”, dar și de ce nu se mănâncă deloc carne la Mănăstirea Voroneț și care sunt situațiile în care, în afara mănăstirii, măicuțele pot să mănânce carne. De asemenea, Maica Gabriela ne-a explicat de ce a început să studieze intens după ce a intrat la mănăstire,  ajungând astăzi să fie absolventă a două facultăți, două masterate și un doctorat și de ce toate măicuțele de la Mănăstirea Voroneț sunt licențiate în teologie.

#MănăstireaVoroneț #Voroneț #Biserică