Un vicovean în vârstă de 99 de ani și 6 luni care a suferit un infarct miocardic acut masiv a fost salvat, marți, de medicul cardiolog dr. Olivia Voineag și cardiologul intervenționist dr. Paul Turcoman, de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Dr. Olivia Voineag a declarat că pacientul, care suferise un infarct mare, a fost preluat mai întâi de Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal Rădăuți și apoi transferat rapid la Spitalul Clinic din Suceava. „Particularitatea cazului este vârsta înaintată a pacientului. La Suceava a fost explorat coronografic și vasul principal afectat a fost permeabilizat cu un stent”, a afirmat dr. Voineag. Medicul a apreciat totodată rapiditatea cu care au intervenit colegii săi pentru investigații și analize, atât la Rădăuți, cât și la Suceava.

În laboratorul de cardiologie intervențională nonagenarul a fost tratat de dr. Paul Turcoman, care a declarat că acesta este cel mai în vârstă pacient pe care l-a stentat vreodată. Dr. Turcoman a explicat că în ceea ce privește stentarea în cazul  infarctului miocardic acut vârsta poate fi un criteriu în ceea ce privește intervenția, „dar nu neapărat”. Acesta a mai spus că dacă seniorul în vârstă de 99 de ani și 6 luni este cel mai vârstnic pacient căruia i-a implantat un stent, cel mai tânăr este o  femeie în vârstă de 22 de ani.

Marți seara, potrivit celor doi medici pacientul era stabil, sub strictă monitorizare la Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC) din cadrul secției Cardiologie a spitalului, având în vedere atât vârsta, cât și întinderea infarctului pe care l-a suferit.