Cu prilejul zilei Jandarmeriei Române, eveniment care este marcat chiar pe 3 aprilie,  generalul de brigadă Ionel Postelnicu, inspectorul-șef al Jandarmeriei Suceava, a anunțat că a fost semnat contractul de lucrări, inclusiv servicii de proiectare, ce implică proiectul tehnic pentru execuția lucrărilor de eficientizare și modernizare a sediului central al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

Este vorba de sediul instituției de pe strada Traian Vuia din Suceava.

Clădirea este din anii 1980 și aparține Jandarmeriei din anul 2003, fără a fi supusă până în prezent vreunei reparații de anvergură.

În urma procedurii de achiziție desfășurată la nivel de procedură simplificată, lucrările au fost câștigate și atribuite unei asocieri de trei firme, una din Suceava, alta din Cluj, iar alta din Botoșani.

După cum a declarat colonelul Sebastian Dinu Andronache, adjunct al Jandarmeriei Suceava, la 1 aprilie a.c. s-a emis ordinul de începere a proiectului tehnic, care va fi apoi verificat și se va emite autorizația de construire.

De la 1 august a.c.  vor începe și lucrările efective, dată de la care jandarmii se vor muta provizoriu într-un sediu pe care au reușit să îl găsească la Dumbrăveni.

Conducerea Jandarmeriei Suceava a ținut să transmită mulțumiri Primăriei Dumbrăveni pentru că a pus la dispoziție spațiul fostei creșe din apropiere de primărie.

Generalul Postelnicu a subliniat că structurile de intervenție rapidă vor rămâne mai aproape de Suceava, la baza II de la Mihoveni.

Lucrările de modernizare, care vor dura 12 luni, au ca scop reducerea cu peste 30% a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Printr-o abordare integrată a eficienței energetice se va face tranziția către tipul de clădiri verzi și inteligente.

Investiția va avea ca impact și crearea cadrului necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.

Investiția beneficiază de finanțare alocată prin Apelul de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, finanțat din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale.

Proiectul are o valoare de aproximativ 5,35 milioane lei fără TVA și o durată de 16 luni (4 luni proiectare și avizare și 12 luni execuție lucrări).

În august 2025, jandarmii ar urma să revină la sediul de pe Traian Vuia, sediul vechi, dar cu față nouă.