Humoreanul Mihai Macovei, cel care este de ani buni căpitanul Naționalei de Rugby a României, fără îndoială unul din cei mai buni practicanți ai acestui sport din ultimul deceniu, (un sport care se menține în ciuda dificultăților la un nivel rezonabil în topul mondial), se află în aceste zile, acasă, la Gura Humorului, într-o scurtă vacanță.

În câteva zile, acesta va intra în cantonament cu echipa națională, pentru un meci foarte important, cu Italia, care va avea loc pe 1 iulie, în București.

”Mac”, cum îl alintă prietenii, joacă de 7 ani în Franța dar vine acasă în fiecare an. Chiar dacă este în vacanță, acesta se antrenează, iar când este la Gura Humorului o face, evident, pe stadionul Tineretului din orașul stațiune.

 

Pe unde merg vorbesc de Gura Humorului, pentru mine e o rușine acest stadion, sper ca primăria să se trezească...

Într-un scurt interviu pentru Monitorul de Suceava, Macovei nu a putut să își ascundă mâhnirea față de cum a găsit ”baza” sportivă de la Gura Humorului:

”Constat că de 20 de ani nu s-a făcut nimic, iar terenul și baza se degradează tot mai accentuat. Mi se pare că Primăria Gura Humorului nu e interesată deloc de stadionul orașului și îmi pare rău dacă e așa. S-au făcut multe pentru turism la Gura Humorului, e foarte bine, dar acest stadion pentru copii e uitat”.

Mihai Macovei s-a arătat siderat de faptul că toaleta este în ”fundul curții”, ca acum o sută de ani iar pereții și dușurile cad pe jucători.   

„Pentru mine, ca humorean, vă spun sincer, este o rușine. Pe unde merg vorbesc de Gura Humorului, lumea mă știe ca humorean, pentru mine este o rușine acest stadion, sper ca primăria să se trezească... ”

 

Un teren pe care vin cele mai bune echipe de seniori din țară, dar și unde fac primii pași în rugby foarte mulți copii 

Mihai Macovei a subliniat că s-ar putea face ceva investiții pentru condiții decente măcar pentru copiii de la grupele de juniori, dacă pentru echipa de seniori de la Gura Humorului nu există interes.

„Nu cere nimeni un stadion de cinci stele, ci condiții normale, păcat de ceea ce se întâmplă. Noi, cei care am ajuns cât de cât sus în rugby, plecând de aici de la Humor, ducem numele orașului destul de departe și e păcat că cei care conduc orașul nu fac un minim efort pentru condiții decente la acest stadion”, și-a spus supărarea Macovei.

 

Echipa de seniori de la Gura Humorului, singura care supraviețuiește doar din surse private

Un adevăr este că echipa de seniori Rugby Club Gura Humorului, care joacă în Liga Națională de Rugby, este singura care se descurcă doar din sponsorizări și finanțare privată. În ciuda propunerilor unor sponsori, care au cerut ca finanțarea lor să fie dublată de o finanțare locală, Primăria din Gura Humorului nu s-a implicat încă la modul serios.

Sigur, finanțarea privată este varianta cea mai sănătoasă și recomandată, însă echipa are nevoie de mai mult sprijin. Anul trecut, de exemplu, cei mai mulți bani au fost folosiți pentru transport, deplasări, cheltuieli de organizare partide, probleme medicale etc, iar pentru jucători nu au existat bani decât pentru indemnizații mult spus simbolice. 

Din păcate, nu s-au găsit soluții până acum nici măcar pentru întreținerea bazei sportive și aducerea acesteia într-o stare decentă de către autoritatea locală. 

Asta deși la RC Gura Humorului există clar potențial iar jucătorii tineri multipli campioni naționali la juniori ar avea nevoie de sprijin pentru a mai putea fi ținuți la Humor, unde să crească nivelul echipei de seniori.    

De la Gura Humorului și din împrejurimi au plecat în ultimii ani jucători care evoluează la cel mai înalt nivel iar câțiva dintre ei au făcut, iar unii încă mai fac, cinste și echipei naționale a României.   

În mod cert, Gura Humorului este un oraș mic, dar cu tradiție în rugby, care se axează pe acest sport, iar numeroșii practicați din zonă merită mai mult decât au acum.