Echipa de volei masculin a României a reușit să câștige pentru a doua oară trofeul Silver League, după o finală fantastică, în compania reprezentativei Finlandei. „Tricolorii” s-au impus cu scorul de 3-2 (17-25, 25-21, 20-25, 25-23, 15-13), la capătul unui joc în care și-au adus din plin contribuția sucevenii Adrian Aciobăniței (14 puncte) și Alexandru Rață (9 puncte). Cei doi s-au evidențiat și la victoria din semifinale, cu 3-0 (25-20, 25-19, 25-20), împotriva echipei țării gazdă, Ungaria, partidă în care Rață a punctat de 10 ori, iar Aciobăniței și-a trecut în cont 6 reușite.

În urma acestui succes, în 2023 România va evolua din nou în prima divizie a voleiului continental, Golden League. 

La cei doar 21 de ani ai săi, Alexandru Rață este dublu campion național și câștigător al Cupei României cu Arcada Galați. Crescut într-o familie de sportivi de performanță, atât tatăl, Sorin, cât și mama, Elena, practicând în tinerețe cu succes atletismul, Alex a fost descoperit la LPS Suceava de profesorul Tudor Orășanu, cu care a și jucat mai apoi la echipa locală de seniori, CSM.

În paralel cu sportul, Alexandru Rață urmează cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind în anul III de studiu.

Adrian Aciobăniței este fălticenean la origine, iar pasiunea pentru volei i-a fost insuflată de tatăl său, Cezar. Primii patru ani ai junioratului i-a petrecut la Clubul Sportiv Școlar „Nicu Gane”, sub îndrumarea profesorului Ionel Ciocan. Ulterior s-a mutat cu familia la Botoșani, de unde a făcut pasul în prima ligă din România, la Tomis Constanța. Evoluțiile constant bune l-au propulsat de foarte tânăr în anturajul echipei naționale, aducându-i un transfer în Germania, pe când avea doar 18 ani. Adrian este campion al Franței, cu Cannes, iar anul trecut a câștigat Supercupa, în Hexagon, cu Chaumont.