Tradițiile, mitologia populară și istoria și-au dat întâlnire la Horodnic de Sus, la Hanul Voievozilor, care, timp de trei zile, a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național Concurs "Regina Sânzienelor".

Evenimentul, unic în țară, care a devenit un amabasador al Bucovinei pe multe alte meleaguri, an de an adunând aici participanți din toate colțurile țării, a avut parte de vreme foarte bună, încât toate manifestările s-au ținut afară, în imensa curte și în poienițele din jur, într-un decor natural magnific, cu freamăt de arbori, ierburi unduitoare, lacuri cu nuferi și cer de un albastru fermecător, cu nori pufoși, parcă puși cu mâna.

După ce vineri, în prima zi, participantele la eveniment au cules sânziene de pe dealurile din zona localității Cacica, sâmbătă de dimineață s-au întrunit la povești și demonstrații de măiestrie, împletind frumoase cunune pe care să le așeze pe frunte și pe pletele ce le curg pe umeri, la fel ca acum sute sau poate chiar mii de ani, conform unui obicei transmis în popor încă pe de vremea dacilor.

Ce poate fi mai frumos decât să vezi Sânziene de toate vârstele, mai mici și mai mari, îmbrăcate în cămăși albe, umbând desculțe prin iarbă, în poieniță, cu cununile înflorate pe cap – adevărate flori între flori, mișcându-se precum ielele din povești, în dansuri care te acaparează cu frumusețea lor?

Demonstrațiile și repetițiile făcute de “Zânele Bucovinei”, coordonate de coregraful Costin Bucătaru, s-au dovedit a fi una dintre principalele atracții pentru cei veniți pentru festival, atât înainte de începerea acestuia cât și în timpul momentelor artistice pe care le-au susținut frumoasele fete, ce au îndurat cu stoicism inclusiv mersul desculț, pe pietre, pe pământ și-n iarbă, pentru a fi cât mai aproape de întruchiparea Sânzienelor din basmele populare.

Tot ele, urcate într-o caleașcă trasă de doi cai negri ca tăciunele, care le-a adus în mijlocul spectatorilor, în fața Hanului, au deschis cea de-a opta ediție a Festivalului “Regina Sânzienelor”, fiind primite cu aplauze pline de admirație.

Ștefan cel Mare, cu impresionantul său costum de domnitor al Moldovei (purtat de Petru Bodîrlău, din Vicovu de Sus), nu putea lipsi nici de la această ediție, acesta rostind și un îndemn pentru urmașii săi.

Un moment interesant și inedit a fost și cel în care “Mamele Zânelor Bucovinei”, adică Sânziene de vârsta a III-a, cu un farmec aparte, talent nebănuit și simțul umorului, au dansat, au cântat, după care au transmis Torța Tradițiilor tinerelor zâne.

Momentul, aplaudat îndelung, a continuat cu retragerea “Mamelor” de pe scenă, fiind felicitate pentru prestanță, în vreme ce Zânele tinere au continuat cu dansuri fermecătoare.

Momente interesante din spectacol au fost și cele susținute de către fostele regine ale Sânzienelor, din edițiile anterioare, care au venit cu povești captivante, cântece plăcute și dansuri.

Ediția din acest an a Festivalului concurs “Regina Sânzienelor” a inclus și momente muzicale susținute de Accordo Quartet, din Botoșani, coordonat de maestrul Vasile Sorocan, precum și o demonstrație a talentului uimitor al lui Sorin Ursan Delaclit, care, în timp ce cânta o arie muzicală, cu o voce ce răsuna până în adâncurile pădurii, a și desenat un portret al inițiatorului evenimentului, Dumitru Parasca, pe care i l-a înrămat și făcut cadou la finalul reprezentației, în aplauzele furtunoase ale publicului.

Evenimentul a avut parte de numeroase alte momente artistice, susținute de invitați surpriză, precum actrița Iuliana Mușetescu, din București, ori grupuri locale de tineri talentați, încât decernarea premiilor celei de-a VIII-a ediții s-a făcut după o pauză, mai ales că partea respectivă este un spectacol în sine.

De la grupuri de Sânziene la cele de dansuri populare, cu momente artistice pregătite special pentru eveniment, de la întruchiparea ardelenească a lui Nică din poveștile lui Ion Creangă la varinta locală de Ileana Cosânzeana, de la frumoasa Zână Pădurii, cu rochia verde, la interesanta Mumă a Pădurii, iar în final “prințese” și “regine”, cu toții au defilat prin Regatul Sânzienelor, în fața juriului format din Dumitru și Elena Parasca în calitate de Rege și Regină, precum și a frumoaselor interprete de muzică populară Suzana și Daciana Vlad, a fostei “regine” Irina Chirinciuc, a folcloristei Elena Negru precum și a prezentatoarei evenimentului, moderatoarea TV și interpreta de muzică populară Anda Scutelnicu, în aplauzele publicului care a dat dovadă de foarte mult interes și stoicism, rezistând ore în șir sub soarele arzător, pentru a urmări festivalul până la final.

Evenimentul a continuat apoi cu tradiționalul Bal al Sânzienelor, cu fel de fel de bucate, băuturi și dansuri de petrecere, pregătite special pentru oaspeți, iar spre miezul nopții, a fost aprins focul de tabără.

Închiderea celei de-a 8 ediții a avut loc duminică la amiază, iar după un scurt răgaz, inițiatorii evenimentului o vor lua de la capăt cu pregătirile, pentru ediția a 9 – a. Ce va fi, vom vedea și vă vom povesti!

 

Premiile acordate la Festival Național „Regina Sânzienelor”, ediția a VIII-a

 

La cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național Concurs "Regina Sânzienelor" au fost acordate premii la patru mari categorii, în funcție de autenticitatea costumelor concurenților, prezența scenică, expresivitatea, originalitatea și valoarea etnografică a textului prezentat, dicția dar și emoția pe care au transmis-o concurenții din toată țara, care au trimis înregistrări video până pe 14 iunie:
1. Secțiunea "REGINE":
Premiul I și titlul de Regina Sânzienelor - Mihaela Oprea din Brad (Hunedoara). Premiul, care a surprins-o, fiind acordat în timp ce era la un alt eveniment, în țară, îi va fi înmânat zilele următoare, când va veni la Suceava.


Premiul II - Iuliana Mușetescu din București
Premiul III - Geanina Gavriș din Cluj
Premiul Special: Adina Ungur Cârlea din Cluj și Valentina Prelipcean din Horodnic de Jos, Suceava

2. Secțiunea "PRINȚESE":
Premiul I - Antonia Seciu din Suceava


Premiul II - Valentina Ionela Bodale din Rădăuți și Mirabela Șerban
Premiul III - Daria Elena Constantinescu din Păltinoasa și Elena Maloș din Marginea

3. Secțiunea "GRUP"
Premiul I - Grupul vocal "Sânzienele" al Centrului pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare" Neamț - coord. prof. Georgiana Carmina Șerban Axinte


Premiul II - "Școala de dans popular Mona Oncescu" din Galați - coord. prof. Mona Oncescu
Premiul III - Grupul vocal folcloric Berchișești - coord. Carolică Bordea
Premiul Special: Grupul "Gura Izvorului" din Vatra Moldoviței - coord. prof. Ilaria Pușcă

4. Secțiunea "Costume inspirate din mitologia românească"
Premiul I - Lăcrămioara Pop (Muma Pădurii) din Tulgheș (Harghita)
Premiul II - Luciana Matei (Zâna Pădurii) din Prahova


Premiul III - Irina Anisia Gavra (Ileana Cosânzeana) din Rădăuți
Premiul Special: Tudor Florin Limbean (Nică) din Alba