Un candidat dintr-o promoție anterioară, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret (subcomisie a Centrului de examen Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți), a fost eliminat luni, 20 iunie, din examenul scris la limba și literatura română, pentru tentativă de fraudă. El avea asupra sa telefonul mobil. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, la prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 (limba și literatura română) au fost prezenți 4.590 de candidați (97,7 % din totalul candidaților înscriși la probă). Au lipsit 354 de candidați.

Inițial, la probele scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 s-au înscris 4.944 de candidați suceveni (4.545 - promoția curentă și 399 - promoțiile anterioare), care vor susține probele în 15 centre de examen.
Subiectele și baremele de corectare au fost publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar: marți, 21 iunie - proba obligatorie a profilului, miercuri, 22 iunie - proba la alegere a profilului și a specializării, joi, 23 iunie – proba la Limba și literatura maternă.Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie. „În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului”, a transmis purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspector școlar, prof. Ioan Cezar Anuței.

La nivel național, conform Ministerului Educației, la proba scrisă de limba și literatura română - proba E.a) din cadrul examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie - iulie 2022), desfășurată luni, 20 iunie, s-a înregistrat o rată de participare de 98%.Nu s-au prezentat 2.453 de candidați, iar 39 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.