Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc aniversează, în această lună, 95 de ani de la înfiinţare, manifestările festive fiind programate pentru vineri, 15 noiembrie, începând cu ora 9.00.

La activitate sunt așteptați reprezentanţi ai conducerii Ministerul Apărării Naționale, oficialităţi ale instituţiilor publice locale şi judeţene, absolvenţi, cadre didactice şi militare active sau în rezervă.

Evenimentul va fi marcat printr-un ceremonial militar, un spectacol aniversar şi vizitarea colegiului.

 

 

Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” continuă tradiţiile Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, înfiinţat la 25 noiembrie 1924, prin Înalt Decret Regal nr. 3889, promulgat şi semnat de regele Ferdinand.

Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenţa liceului, determinând mutarea acestuia şi apoi desfiinţarea pentru o perioadă de 8 ani. Liceul îşi redeschide porţile la 1 septembrie 1953, la Câmpulung Moldovenesc. Timp de 3 ani, până la terminarea edificiului special construit şi amenajat, liceul a funcţionat la Iaşi.

La Câmpulung Moldovenesc va cunoaşte cea mai lungă și stabilă perioadă a existentei sale, din 1956 si până în prezent.

„La ceas aniversar, bilanțul este copleșitor: peste 12 000 de elevi, cuprinşi în 80 de promoţii. Cei mai mulţi dintre absolvenţii colegiului au îmbrăţişat şi s-au remarcat în cariera militară, aproximativ 200 ajungând la gradul de general, 10 devenind şefi ai structurilor militare centrale, iar 15 au fost decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul. Alţi absolvenţi sunt recunoscuţi ca specialişti în ştiinţe militare, personalităţi în cercetarea ştiinţifică, în viaţa economică, socială şi culturală”, transmit reprezentanții colegiului.

Calitatea desăvârșită a actului didactic și educativ a fost recunoscută de Ministerul Educației Naționale prin acordarea titlului de „Colegiu național”, începând cu anul 2014. Pentru performanțele deosebite obținute în activitatea de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației, în anul 2013, 2016 și 2019 instituția a fost declarată „Școală Europeană”.