Cu prilejul aniversării a 161 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor Moldova şi Muntenia (24 ianuarie 1859), joi, 23 ianuarie 2020, la ora 13:00, în Sala de Conferinţe a Muzeului de Istorie va avea loc o acţiune organizată în colaborare cu Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din municipiul Suceava. Vor participa două clase de elevi, împreună cu prof. de istorie Eugenia Fărcuţ. Muzeograful Cristina Slavic, din cadrul Serviciului Istorie, le va prezenta elevilor, în cadrul unei expuneri, piesele aflate în patrimoniul Muzeului Bucovinei care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soţiei sale, doamna Elena.
Printre piesele aflate în colecţiile muzeului se află și steagul tricolor, din mătase, care are ca însemn central o coroană princiară și care provine de la Castelul de la Ruginoasa.
Primele steaguri militare au fost înmânate de Alexandru Ioan Cuza în tabăra de la Cotroceni, pe 1 septembrie 1863. La ceremonie, domnitorul le-a spus, solemn: „Steagurile cele vechi aduceau aminte suvenire triste, de vreme ce ele înfăţişau ţările despărţite. Astăzi, voi primiţi din mâinile noastre steagul ce întruneşte colorile ţărilor surori, aşa precum voinţa unanimă a românilor a unit pe capul nostru coroanele ambelor ţări. Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României! Într-un cuvânt, steagul reprezintă toate datoriile şi toate virtuţile militare care se cuprind în cele două cuvinte săpate pe vulturii români: Onoare şi Patrie”.
Comentarii