Un bărbat din Verești care a derulat afaceri cu materiale de construcție, în special tablă pentru acoperit case, a fost condamnat ieri pentru evaziune fiscală. Brăduț Stănescu a fost găsit vinovat pentru două infracțiuni și a primit o condamnare de 2 ani, 5 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Afacerile cu tablă adusă de la Galați ale romilor de la Verești se derulau fără a fi fiscalizare în vreun fel. Afacerea ilegală a fost monitorizată timp de doi ani înainte de polițiștii și procurorii să efectueze mai multe percheziții. În afară de condamnarea penală, Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava şi l-a obligat pe Brăduț Stănescu să plătească părţii civile suma de 214.218 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Soluția nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

 

 Percheziții cu grad maxim de risc

În dimineața zilei de 13 decembrie 2017, în urma obținerii mandatului de percheziţie emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, polițiștii au descins la domiciliul lui Brăduț Stănescu, care, rezultă din cercetări, a fost în centrul circuitului evazionist.

Descinderea în mijlocul comunității de romi a fost una considerată de risc major, astfel că și polițiștii și-au luat măsuri ca atare. Zona a fost înțesată de polițiști înarmați, pregătiți și pentru o reacție violentă a romilor. Nu a fost cazul până la urmă, deși spiritele au fost foarte încinse, mai ales când s-a pus problema de ridicare a banilor găsiți în casa familiei Stănescu.

 

Afacerile ilegale, monitorizate timp de doi ani

Din probele administrate în acest dosar rezultă că în perioada 2015-2017, Brăduț Stănescu, în calitate de persoană fizică neautorizată, a achiziţionat, în baza a 73 de facturi fiscale, atât personal, cât şi prin intermediul unor membri de familie sau persoane apropiate, cantităţi mari de tablă de la societăţi comerciale din municipiul Galaţi, pe care a comercializat-o ulterior, uneori după prelucrare, fără a emite documente legale şi fără a înregistra şi declara veniturile realizate.

S-a stabilit că este vorba de marfă în valoare de 2,28 milioane de lei, în acest fel fiind cauzat un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului în sumă de 128.847 de lei (TVA, impozit de venit, contribuții de asigurări sociale și de sănătate).

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au arătat că banii au fost ascunși prin reintroducerea lor în circuitul economic, respectiv prin cumpărarea de noi cantități mari de tablă. Alte sume de bani au fost investite în achiziționarea a două autoutilitare, construirea de anexe, renovări la casă, pavarea întregii curți, construirea de porți, au arătat anchetatorii. Prin aceste din urmă investiții rezultă a doua infracțiune imputată lui Stănescu, spălarea de bani. 

 

Capul afacerii, reținut pentru 24 de ore

La perchezițiile din casa familiei Stănescu s-au găsit peste 430.000 de lei. De asemenea, au fost identificate şi ridicate cantităţi mari de materiale (tablă, accesorii pentru acoperişuri din tablă).  

Banii și bunurile au fost ridicate pentru a se acoperi prejudiciul care va fi calculat în dosar după finalizarea anchetei.

„Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, atunci când stadiul anchetei penale va permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

După percheziții, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au dispus reţinerea suspectului Brăduț Stănescu, pentru 24 de ore. Ulterior, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de acesta, care a dobândit calitatea de inculpat în dosar.