Noul sistem implementat de Primăria municipiului Suceava, cu trotinetele electrice care circulă pe așa-zisele piste de biciclete, numite mai în glumă, mai în serios desene pe asfalt, reprezintă un risc ridicat de accidente grave cu victime pietoni. Din păcate, această presupunere a specialiștilor în problematică rutieră s-a confirmat deja în a treia zi de funcționare a acestora. Miercuri după-amiază, o bătrână de 86 de ani, care se afla la bancomatul din fața magazinului Bucovina, a fost lovită de trotineta electrică cu care se deplasa un tânăr în vârstă de 20 de ani. 

Din cercetările poliției rezultă că tânărul închiriase trotineta din stația Eco-Ride, iar în momentul în care se deplasa pe trotuarul din fața unității comerciale a acroșat un pieton, iar ulterior a căzut, moment în care a lovit-o pe o femeie de 86 ani, din municipiul Suceava. Polițiștii au constatat că trotineta electrică era condusă pe zona destinată circulației pietonilor, și nu pe pistă.

Impactul a fost destul de violent, iar bătrâna a fost proiectată la sol. Ea a fost preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul Județean Suceava, având mai multe contuzii, inclusiv una severă de bazin. Trotineta era condusă de un tânăr de 20 de ani, care a invocat că a rămas fără frâne. Polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Polițiștii rutieri se tem că astfel de accidente vor fi la ordinea zilei și nu este exclus să se ajungă la tragedii. Asta în principal pentru că nu există infrastructura creată pentru aceste mijloace de deplasare care ating ușor 20 de kilometri la oră. Sunt situații în care omul iese din magazin, pășește pe trotuar, și dă nas în nas cu trotineta electrică care vine cu viteză destul de mare.

Dacă mai adăugăm și faptul că cei care se deplasează pe aceste trotinete nu le stăpânesc, pentru că nu sunt ale lor, ci le închiriază, avem imaginea unui risc major. Practic, deplasarea pe jos, pe trotuar, devină o adevărată aventură în Suceava, printre bicicliști și, mai nou, printre trotinete electrice conduse cu viteză.

Pe de altă parte, sistemul în sine este de apreciat ca investiție și facilitate, iar cei care închiriază trotineta au responsabilitatea pentru ce se întâmplă. Rămâne de văzut dacă accidente de acest gen se vor repeta ori, în varianta fericită, vor fi izolate.