Amenajarea primei parcări publice supraetajate din municipiul Suceava, în apropiere de sediul primăriei, va crea minimum 200 de locuri de parcare disponibile într-o zonă foarte aglomerată.

„Vom face o parcare supraterană modernă”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, anunțând că s-a mai făcut un pas privind proiectul parcării supraterane de lângă sediul primăriei, prin stabilirea temei de proiectare.

Prima parcare supraterană va avea minimum 200 de locuri pentru autoturisme și va fi prevăzută cu stații de încărcare pentru mașini hibride și electrice, camere video de supraveghere, senzori de poziție care vor indica intrarea și ieșirea autovehiculelor, bariere de acces, sistem de iluminat și afișaj electronic.

Printre dotările parcării supraterane se numără și un sistem automat pentru controlul accesului și gestionarea circulației, un sistem electronic pentru interacțiunea cu utilizatorii, în vreme ce plata se va efectua prin intermediul unui automat.

Conform temei de proiectare, parcarea va trebui să aibă locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități, locuri pentru biciclete, dar și dublu sens, căi de acces pietonale fixe, scări, lift, grupuri sanitare, cabină pază și spații tehnice.

Edilul sucevean spune că, cu cât se va încheia mai repede acțiunea de expropriere a garajelor și acordarea de despăgubiri, cu atât se va putea trece mai rapid la partea de execuție a lucrărilor, după finalizarea proiectului.

Lungu a mai spus că pentru cei care aveau acolo garaje se va propune oferirea unui loc de parcare gratuit pe durata existenței parcării, ca alternativă la despăgubirea valorii construcției.

Pentru realizarea parcării supraterane este necesar să fie demolate zeci de garaje de la baza dealului Tătărași (două bare de garaje).

Noua parcare supraterană ar urma să aibă acces de pe două străzi – Alexandru cel Bun și Ștefan Tomșa.