Sanitar-veterinarii au reușit să închidă trei focare de pestă porcină africană la porcul domestic, cele de la Marginea, Corocăiești - Verești și Călinești - Dărmănești. Focarele au putut fi închise după ce toate monitorizările făcute în zonele de focar și de supraveghere nu au mai dus la depistarea de cazuri de boală, toate probele recoltate fiind negative. Singurul focar activ la porcul domestic mai este cel de la Poiana - Zvoriștea, care ar putea fi închis săptămâna viitoare.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că situația delicată rămâne la focarele de la porcii mistreți. Porcii mistreți se deplasează pe distanțe lungi, dintr-un fond de vânătoare în altul și în plus virusul este adus ușor din pădure spre porcul domestic de vulpi sau de câinii sălbăticiți.

„În aceste condiții, combaterea prin vânătoare a câinilor fără stăpân și a vulpilor este foarte importantă în a limita răspândirea virusului. Fac din nou apel către primării, cu privire la necesitatea de a încheia un contract cu asociațiile de profil, pentru combaterea vulpilor și a câinilor sălbăticiți. Numărul mare de carnivore în general din păduri face grea combaterea răspândirii virusului pestei porcine africane. Avem des cazuri de vulpi care își fac cuib în case părăsite, iar câinii care circulă de la marginea pădurilor spre casele oamenilor sunt omniprezenți”, a subliniat Voloșeniuc.  

 

·        15 mistreți morți, cu pestă africană, descoperiți în zona de focar Pătrăuți

Focare la porcul mistreț sunt la Vatra Dornei (declarat de anul trecut), Dolhasca, Poieni Solca și Pătrăuți. Pe fondul Pătrăuți și cele din jur virusul pare a fi cel mai răspândit, fiind găsiți în ultima perioadă 15 mistreți morți, toți confirmați cu pestă porcină africană.

”Va începe sezonul de cules ciuperci, astfel că este foarte important ca oamenii care cresc porci să fie prudenți cu deplasarea în pădure. Sub nici o formă să nu hrănească porcii cu resturi de ciuperci și să respecte măsurile minime de bio-securitate”, a mai transmis doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.  

Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite. În caz contrar, există riscul ca virusul să fie scăpat de sub control, cu consecințe dramatice asupra efectivelor de porci. 

Virusul pestei porcine africane este deosebit de agresiv. Ucide integral populația de porc domestic infectată și mare parte din cea de mistreți. Primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Este foarte important ca crescătorii să sesizeze medicii veterinari de la primele simptome, așa având șanse și să primească despăgubiri.