Mii de oameni au ieșit sâmbătă seara pe străzile municipiului Rădăuți, pentru a protesta contra restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, contra purtării măștii de protecție dar și a vaccinării.

Conform estimărilor neoficiale, numărul protestarilor a fost între 2000 și 3000 chiar, în anumite momente, ajungându-se chiar și la situații tensionate între participanți și forțele de ordine, care au fost copleșite.

Protestul anti-vaccin și contra certificatului verde de la Rădăuți a surprins prin amploare pe toată lumea, inclusiv forțele de ordine.

Protestarii au mărșăluit pe străzile Rădăuțiului începând cu ora 18.00, scandând lozinci precum “Libertate!”, “Jos masca!”, “Jos Guvernul!”, “Demisia!”, “Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, “Fără vaccin!”, “Stop certificatului verde!”, “Dumnezeu dă viață, nu vaccin!”.

Oamenii au scandat protestele lor și în fața Primăriei Rădăuți, fără a avea pe cineva care să stea de vorbă cu ei, s-au manifestat zgomotos și în fața casei primarului din Rădăuți, Bogdan Loghin, unde au scandat demisia și Jos PNL, după care au mărșăluit pe străzi ore în șir, inclusiv mult după lăsarea întunericului.

Nemulțumirile lor vin pe fondul restricțiilor impuse până acum și a celor care urmează din cauza creșterii incidenței cazurilor de Covid -19 la peste 6,5 la mie, ceea ce însemnă de luni vor fi impuse noi restricții, pe lângă cele deja existente, inclusiv purtarea măștilor de protecție în aer liber, indiferent de locația în care se află.

Tocmai de aceea, printre cei care au protestat s-au auzit nemulțumiri legate de închiderea restaurantelor și a altor activități, de impunerea purtării măștilor de protecție și mai ales contra vaccinării.

Printre cei prezenți la protest și care au îndeamnat oamenii să iasă în stradă, făcând live-uri pe Facebook, se numără și unii “activiști” precum Tiberius Vatamaniuc, dar și reprezentanți ai unor partide politice, precum AUR.

Printre protestari și cei care chemau populația să iasă în stradă și să protesteze s-a aflat fostul viceprimar PMP din Rădăuți, Bogdan Adrian Nicolau, prezent cu întreaga familie.

Cei care au măsrșăluit pe străzile din Rădăuți până târziu în noapte, scandând de la un timp și îndemnul “La Suceava!”, nu erau doar locuitori ai municipiului, ci și membrii ai comunităților locale din comunele din jur, inclusiv de la Vicovu de Sus.

 

Petarde, vandalism, momente tensionate și gaze lacrimogene

 

Protestul de amploare de sâmbătă seară de la Rădăuți a avut și un moment tensionat între jandarmi și un grup de tineri. Jandarmeria Suceava a transmis că, în jurul orei 19:05, un protestatar s-a urcat pe o mașină şi, la solicitarea forţelor de ordine, a refuzat să coboare. Doi jandarmi au intervenit și l-au dat jos de pe maşină, iar pe timpul acţiunii, câţiva protestatari s-au grupat în jurul celor doi jandarmi.„Pentru a permite celor doi jandarmi să revină în dispozitiv, echipa trimisă în sprijin a fost nevoită să folosească spray-ul iritant lacrimogen. Pe timpul acestei acţiuni, un protestatar a aruncat o petardă către forţele de ordine, o persoană participantă la protest fiind rănită. Aceasta a fost preluată de un echipaj S.A.J., care i-a acordat îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol”, a transmis Jandarmeria Suceava. Cei doi bărbaţi implicaţi în incident (cel care a folosit petarda şi cel care s-a urcat pe maşină) au fost identificaţi de forțele de ordine și urmează a fi amendați.

În rest, jandarmii și polițiștii, mult prea puțini comparativ cu numărul protestatarilor, nu au avut cum stăvili marea de oameni, cei mai mulți tineri, indiferenți la efectele pandemiei asupra altor semeni de-ai lor, revoltați doar de schimbările apărute, atât în plan social, politic cât și economic.