Covid-19 a mai lăsat orfan un bebeluș din județul Suceava, la mai puțin de o lună de la naștere. O tânără în vârstă de 32 de ani s-a îmbolnăvit de Covid și s-a internat, cu sarcină la termen, în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava în data de 21 octombrie a.c.. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că la început femeia a prezentat simptomele unei forme moderate de boală, a născut prin cezariană, apoi starea i s-a agravat. Examinarea la computerul tomograf a arătat că plămânii i-au fost puternic afectați și boala a evoluat spre o formă severă. A fost transferată din secția Obstetrică-Ginecologie la Boli Infecțioase, unde a stat o perioadă pe oxigenoterapie cu două surse, însă s-a degradat brusc, cu insuficiență respiratorie severă și saturație de oxigen 60%. „A fost transferată rapid în ATI, unde s-a decis intubație și ventilație mecanică, din cauza stării foarte grave. Ulterior, în cursul zilei a făcut și stop cardio-respirator, care a fost resuscitat, dar pe parcursul zilelor următoare a făcut insuficiență multiplă de organ”, a relatat doctorul Teodorovici. Sâmbătă, 6 noiembrie, în ciuda eforturilor medicilor, tânăra a murit.

În urmă cu câteva zile, medicii suceveni de la Terapie Intensivă au reușit să salveze o tânără mamă, care din cauza Covid a stat trei săptămâni la ATI, din care 10 zile intubată. Pentru o altă tânără, internată pe 29 septembrie, n-au mai putut face nimic. Femeia a murit din cauza afectării severe a plămânilor, în data de 21 octombrie, la nici trei săptămâni după ce a născut. În toate cele trei cazuri bebelușii au o stare de sănătate bună, nu au fost afectați de Covid.

Doctorul Dan Teodorovici a subliniat că la valul precedent al pandemiei  spitalul nu a avut nici un caz de deces la lehuze cu Covid și a făcut din nou apel la femeile însărcinate să se vaccineze pentru a se proteja, indiferent de perioada de sarcină în care se află.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS-CoV-2 de peste 5 ori, scade riscul de boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital de 10 ori; scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS-CoV-2 de 11 ori. De asemenea, vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere. Medicii subliniază că vaccinul este sigur pentru gravidă și făt, iar vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala Covid, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.